Снимка: БГНЕС

Общ преглед

Хиляди хора се присъединиха към законодателите в Париж, за да осъдят нарастването на антисемитските прояви във Франция по време на конфликта в ивицата Газа, но споровете за политическото участие помрачиха планираното демонстриране на единство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Протестът, свикан от лидерите на двете камари на парламента на Франция, беше предизвикан от трикратното увеличение на броя на антисемитски инциденти в сравнение с цялата 2022 г. след атаката на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел.

Политически фигури, включително министър-председателката Елизабет Борн и бившите президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха шествието. Те носеха транспарант с надпис "За Републиката, срещу антисемитизма". На няколко пъти прозвуча френският национален химн.

По оценки на полицията 105 000 души са участвали в неделната проява.

Президентът Еманюел Макрон, чието решение да не присъства, предизвика критики от някои политици, публикува отворено писмо, подкрепяйки шествието и осъждайки "непоносимото възраждане на необуздан

Подготвянето на шествието беше белязано от спорове кои политически сили трябва да бъдат представени. Решението на крайнодесния "Национален сбор" да участва подтикна радикално-лявата партия "Непокорна Франция" да се дистанцира от събитието, макар че други леви партии се включиха.

През последните седмици леви депутати се присъединиха към пропалестинските протести, включително вчерашното шествие в Париж.

Призивите на президента Макрон през последните дни за прекратяване на огъня в Газа, включително в интервю, в което се противопостави на израелските бомбардировки, бяха приветствани от френските леви политици, но порицани от израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Протести срещу антисемитизма днес имаше и в други френски градове, включително в Марсилия, където се включиха около 7000 души, според оценка на полицията.

На други места в Европа нараства безпокойството от разпалването на антисемитизъм и други форми на екстремизъм. Във Великобритания вчерашната голяма пропалестинска демонстрация на беше белязана от сблъсъци между крайнодесните контрапротестиращи и полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар