Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова да се работи за спиране на огъня между Израел и палестинската групировка "Хамас", предаде Франс прес.

"Непосредствената ни задача е да работим за защитата на цивилните. Затова спешно ни е необходима хуманитарна пауза и трябва да работим за спиране на огъня", каза държавният глава при откриването на хуманитарна конференция за Ивицата Газа в Париж.

Oще по темата
Френският президент каза още, че със своята атака срещу Израел на 7 октомври движението "Хамас" е поело "отговорността за излагането на палестинците на ужасяващи последици" и отново защити правото на Израел да се отбранява, посочва Асошиейтед прес. Той обаче добави, че "борбата срещу тероризма никога не може да се води без правила. Израел знае това. Капанът на тероризма е еднакъв за всички нас: Да се поддадеш на насилието и да се откажеш от нашите ценности".

"Животът на всички хора е еднакво ценен и за онези от нас, които споделят универсални и хуманни ценности, не съществуват двойни стандарти", заяви също така Макрон. Той обяви, че тази година Франция ще увеличи помощта си за палестинците от 20 милиона евро на 100 милиона евро.

Представители на около 80 държави и международни организации са днес в Париж, за да координират помощта и да преценят как да окажат съдействие на ранените в Ивицата Газа, въпреки че очакванията за конкретни резултати са слаби без постигането на съгласие за прекъсвания на боевете, отбеляза Ройтерс.

В срещата участва палестинският премиер, но не и представител на Израел. Участват също заинтересовани страни от региона като Египет, Йордания и страните от Персийския залив, както и западните сили и членовете на Г-20 с изключение на Русия.
(БТА, Любомир Мартинов, Владимир Арангелов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Факти

преди 6 месеца

Хамас на власт в Газа от 17 години. Построени бомбоубежища - нула. Усвоени пари от международни помощи - стотици милиони долари. Убити и отвлечени израелци и палестинци от опозицията - хиляди.

15

ХамаСтреляПалестинци

преди 6 месеца

КОИТО НАПУСКАТ СЕВЕРНА ГАЗА ! 500 км тунели под Газа пълни с оръжие, гориво за електрогенератори, храна и медикаменти СЪЗДАДЕНИ С ХУМАНИТАРНИТЕ ПОМОЩИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ! 8.3 милиарда евро ПОМОЩИ ОТ Европейския Съюз, ВКЛЮЧИТЕЛНО ОТ ДАНЪЦИ на БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ОТИДОХА ЗА ОРЪЖИЯТА НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАС. Когато ЙОРДАНИЯ ПРИЮТИ ХАМАС, ТЕ ПО ЗАПОВЕД ОТ КРЕМЪЛ ЗАПОЧНАХА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ЗА СВАЛЯНЕ НА КРАЛЯ. ЗАТОВА АРАБСКИТЕ СТРАНИ НЕ ВОЮВАТ НА СТРАНАТА НА ТЕРОРИСТИТЕ ОТ ХАМАС.

14

Анонимен

преди 6 месеца

Хуманитарна пауза? ЕС трябва да санкционира Израел заради военни и хуманитарни престъпления и геноцид над цивилните в Газа. Къде са санкциите, подобни на руските: блокиране на активи, изваждане на Израел от системата Суифт, помощи за Палестина и т.н.? Нищо от това не видяхме. Лицемерните евро-лидери са се скрили даже от съвестта си. Разбира се, далеч по-популярно е да водят война с Русия, отколкото да се застъпят за палестинците. Вместо това отиваха да се снимат с престъпника Нетаняху.

fallback