Снимка БГНЕС, архив

Собственикът на "X" Илон Мъск ще трябва да се съобрази със законодателството на Европейския съюз и да ограничи незаконното съдържание в социалната мрежа, ако иска да продължи да прави „добър бизнес“ в региона.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, отговорник за цифровите технологии на ЕС, съобщи "Политико", цитиран от БГНЕС.

„С г-н Мъск диалогът не върви добре“, каза Йоурова пред репортери след разследване на ЕС за това как платформата показва графично незаконно съдържание и дезинформация, свързани с атаката на "Хамас" срещу Израел.

Технологичният магнат отрече съобщение миналата седмица, че обмисля да изтегли "X" от Европа, за да избегне новите изисквания за цифрови платформи. "X" се използва от над 101 милиона европейци в блока. Съгласно Закона за цифровите услуги на ЕС (DSA), компанията трябва бързо да свали съдържание и да гарантира, че мрежата ограничава дезинформацията и кибернасилието.

Мъск прави „добър бизнес в Европейския съюз, но това ще бъде негово решение и ако той също реши да остане, ще трябва да спазва законите на ЕС“, каза Йоурова.

Още по темата

Откакто "Хамас" нападна Израел, служители на ЕС проучват доколко "X" отговаря на изискванията на DSA за премахване на незаконно съдържание. Платформата трябваше до миналата седмица да обясни на екипа по правоприлагането на институцията как се бори с терористичната пропаганда и дезинформация, свързани с кризата.

„Ние сме в контакт с "X", но поради чувствителния характер на въпроса не можем да предоставим допълнителна информация на този етап“, каза Йоханес Барке, говорител на Комисията.

Вера Юрова подчерта, че ще запази акаунта си "X", въпреки че се чувства „доста зле“ поради нарастващото разпространение на „омраза, насилие и престъпност“. Тя добави, че ЕК не е променила политиката си относно използването на социалните мрежи.

„Няма официално обсъждане дали ще променим комуникационния инструмент за момента“, каза тя. „Twitter или X остават платформата, която използваме.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase