Снимка: БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан сравни Европейския съюз с бившия Съветски съюз, като каза, че единствената разлика между тях е, че ЕС "все още не е безнадежден", предаде АФП.

Орбан се изказа в град Веспрем на национален празник, отбелязващ краткотрайното унгарско въстание от 1956 г. срещу съветите, което Москва потуши с огромна военна сила.

„Понякога историята се повтаря. За щастие, това, което в началото беше трагедия, в най-добрия случай е фарс втория път. Москва беше трагедия. Брюксел е неуспешна съвременна пародия“, каза Орбан.

„Трябваше да играем по свирката на Москва. Брюксел също се опитва да свири, но ние играем както си искаме и дори не играем, ако не искаме“, добави той.

Орбан редовно влиза в конфликт с ЕС по въпроси, вариращи от медийна и съдебна независимост до миграция и права на ЛГБТК+. Миналата година Европейската комисия замрази милиарди евро средства за Унгария заради нейната позиция по въпросите на върховенството на закона и правата.

„Лекцията на другарите е непроменена, само че вече се нарича процедура на условност. Партийното порицание срещу Унгария вече се нарича брюкселска процедура за върховенство на закона“, допълни той, като сравни ЕС със Съветския съюз, поради спирането на средствата от страна на блока.

На власт от 2010 г. унгарският лидер често прави паралели между Брюксел и Москва от съветската епоха.

Този път обаче Орбан подчерта, че ЕС "все още не е безнадежден".

„Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени. "Все още има европейски избори“, добави той, имайки предвид изборите за Европейски парламент, които трябва да се проведат през месец юни следващата година.

По-рано Орбан изрази надеждата си, че партиите с подобно мислене ще имат пробив в изборите, принуждавайки ЕС да промени курса си по отношение на въпросите, свързани с миграцията, ЛГБТК+ и други теми. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase