Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нидерландия си върна титлата за най-добрата пенсионна система в света според годишен глобален индекс. Исландия, която беше на първо място миналата година, зае второто, а Дания се класира на трета позиция. Израел е единствената друга държава, получила оценка "А" в глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute, който оценява системите въз основа на тяхната адекватност, устойчивост и почтеност. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

В момента Нидерландия реформира пенсионната си програма от колективна структура към по-индивидуален подход. Въпреки това в доклада се посочва, че системата ще продължи да предлага добри ползи след промяната, подкрепена от силна база активи и стабилно регулиране. Пенсионните системи в повечето държави обаче са подложени на натоварване от застаряващото население, нарастващия държавен дълг и високата инфлация, като същевременно се борят и с предизвикателства като включването на работниците от "гиг" икономиката.

Най-добрите и най-лошите пенсионни системи в света

Аржентина е най-ниско класираната страна от 47-те изследвани, а САЩ са на 22-ро място - с две места по-ниско от миналата година. Австралия беше класирана на 5-то място, Обединеното кралство - на 10-то, Япония - на 30-то, а Китай - на 35-то.

Рубриката ни пренесе и в САЩ, където за американците става все по-непосилно да си позволят собствено жилище. Според Zillow Group Inc. на скъпите жилищни пазари в САЩ, сред които Лос Анджелис, Хонолулу, Сиатъл, Сан Хосе и Сан Франциско, надбавката за покупка в сравнение с наема се увеличава. В калифорнийския метрополис Сан Хосе например, където типичният дом струва 1,4 млн. долара, купувач с 10% първоначална вноска е изправен пред месечна ипотечна вноска от 8771 долара, която е с над 5000 долара по-висока от месечния наем.

В Съединените щати месечният наем през август е бил с 81 долара по-евтин от месечната ипотечна вноска за жилище за продажба с 30-годишна ипотека, при 10% първоначална вноска и 7,18% лихвен процент за къща, обявена за около 350 000 долара. Това е най-голямата разлика в национален мащаб по данни от 2015 г. насам, като нарастващите разходи по заемите оскъпяват покупката на жилище, дори преди да се вземат предвид данъците, застраховките и разходите за поддръжка. В исторически план тези, които са в състояние да си позволят първоначалните разходи за закупуване на жилище, са били в състояние да си осигурят по-евтини месечни сметки за жилище, отколкото наемателите. Това се променя за първи път през септември 2022 г., според данните на Zillow.

Тъй като пазарът на недвижими имоти до голяма степен е замразен, много купувачи, които за първи път купуват жилище, са принудени да го наемат, докато чакат разходите за жилище да намалеят, твърди Никол Башо, старши икономист в Zillow.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase