Снимка БГНЕС, архив

Правителствата да избягват всякакви политики, които могат да повишат потреблението на газ, призовават авторите на аналитичен доклад за състоянието на енергийния пазар

За разлика от миналата зима, която беше най-предизвикателната за европейската газова мрежа досега, сега ЕС е стъпил на стабилна основа и е готов да посрещне настъпващите зимни месеци. И все пак европейците не трябва да бъдат самодоволни от досегашните резултати, смятат авторите на анализа “Европейският съюз е готов със зимния газов сезон 2023-2024“ от базирания в Брюксел мозъчен тръст “Брьогел“ (Bruegel).

Намаленото потребление, доставките от алтернативни източници и разгръщането на зелената енергетика дават достатъчно основание на Бен МакУилямс, Джовани Сгаравати, Симоне Талиапиетра и Георг Цахман да заключат, че по всяка вероятност ЕС ще разполага с достатъчно газ през зимата. Дори и в условията на цялостно прекъсване на доставките от Русия.

Страните от ЕС постигнаха целта си да намалят с 15 процента потреблението на газ през първите две тримесечия на годината, а капацитетът за внос на втечнен природен газ (LNG - ВПГ) беше увеличен с 20 на сто. Световният пазар на ВПГ изглежда за момента достатъчно подсигурен с количества, но благоприятната обстановка се дължи най-вече на спадналото търсене от страна на Китай. Същевременно ЕС успя да запълни на 90 процента своите хранилища, при това два месеца предсрочно. В резултат се стигна до състояние, при което търговци пренасочват излишните количества от газ за съхранение в Украйна, сочи докладът.

Ускореният процес на внедряване на соларни централи, вятърни турбини и термопомпи намалява бавно, но структурно сигурно зависимостта от потреблението на газ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase