Снимка: архив, БГНЕС

Главният държавен прокурор на Словения Драго Шкета подаде оставка два дни, след като беше спрян от полицията и глобен за шофиране след употреба на алкохол, съобщи словенският сайт „Словения таймс“.

Шкета призна нарушението и се извини.

Пред репортери вчера той каза, че се е прибирал с кола от частно парти в събота вечер, когато е бил спрян от полицията близо до Марибор и е бил тестван за алкохол.

Законовото ограничение за алкохол при шофиране в Словения е до 0,24 милиграма алкохол на литър издишан въздух. Шкета уточни, че тестът му с дрегер е показал 0,37 милиграма.

Той е уведомил министъра на правосъдието за ситуацията още в събота, а в понеделник сутринта е подал оставката си до Държавния прокурорски съвет, председателя на парламента и министъра на правосъдието.

Шкета каза, че е предложил оставката си, защото винаги е държал на високия морал сред държавните служители.

Подадох оставката си, защото смятам, че действията ми могат да навредят на доброто име на прокуратурата и държавните обвинители, каза той.

Шкета, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в прокуратурата, е главен прокурор на Словения от 2017 г. и започна нов шестгодишен мандат през май. Той бе единственият кандидат за поста.

Главният прокурор на Словения се назначава от парламента за срок от 6 години по предложение на Държавния прокурорски съвет след становище на правителството.
(БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase