Снимка: архив, БГНЕС

Германия отбелязва днес 33 години като обединена държава с церемония в концертната зала на Филхармония на Елба в Хамбург, предаде ДПА.

Германия отбелязва обединението си с национален празник по случай деня, в който през 1990 г. комунистическа Източна Германия се присъединява към Федерална република Германия или Западна Германия, създавайки единна германска държава за първи път от 1945 г. насам.

Тази година за празненствата беше избран Хамбург, тъй като градът, който има статут на провинция,  в момента е председател на Бундесрата – горната камара на германския парламент.

Официалната церемония във Филхармонията на Елба ще включва реч на ръководителя на германския конституционен съд Щефан Харбарт пред  около 1300 души, включително основните национални политически лидери и премиерите на 16-те федерални провинции.

В църквата "Свети Михаил" ще бъде отслужена икуменическа служба, като и двете събития ще бъдат излъчени на живо по националната обществена телевизия.

Празненствата започнаха вчера с голямо парти около кметството и вътрешното езеро Алстер.

На 3 октомври 1990 г. влиза в сила Договорът за обединение на Германия, подписан на 31 август 1990 г. в Берлин от Федерална република Германия и Германската демократична република, съгласно който двете държави се обединяват в една държава под името Федерална република Германия. Договорът е одобрен от парламентите на двете страни на 20 септември 1990 г. Денят на влизането в сила на договора се отбелязва като национален празник на страната - Ден на германското единство.

След Втората световна война (1939-1945) на 23 май 1949 г. на територията на британската, френската и американската окупационни зони е създадена Федерална република Германия (ФРГ), а на 7 октомври 1949 г. на територията на съветската окупационна зона и в Източния (съветски) сектор на Берлин е създадена Германската демократична република (ГДР).
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase