Снимка: БГНЕС

Украйна се бори с Русия на много фронтове. И точно както прогресът на бойното поле се печели трудно, тeзи дни трудности се срещат и на дипломатическия фронт.

След инвазията на Русия миналата година подкрепата на Запада за Киев остава до голяма степен силна. Но в проукраинския съюз започват да се образуват пукнатини.

Съединените щати са най-големият поддръжник на Украйна в дългосрочен план, предоставяйки повече от 110 милиарда долара военна и икономическа подкрепа. И все пак през уикенда Конгресът се отказа от плановете да даде на Украйна още 6 милиарда долара в горчива вътрешна битка за това как да финансира федералното правителство.

Някои републиканци смятат, че подкрепата за Украйна трябва да бъде ограничена, други смятат, че тя трябва да бъде предоставена само ако президентът Байдън харчи повече за сигурността на границите на САЩ.

Байдън обеща на Украйна скоро още 24 милиарда долара, но това вече може да е уязвимо за вътрешната политика на САЩ.

От другата страна на Атлантическия океан Украйна загуби още един съюзник този уикенд. В Словакия на изборите партията Smer на Робърт Фицо спечели повечето места. Бившият премиер-популист е широко възприеман като промосковски и антикиевски настроен. Предизборната му кампания се основаваше на обещанието да прекрати военната подкрепа за Украйна.

"Хората в Словакия имат по-големи проблеми от Украйна", каза той. Това означава – наред с Унгария на Виктор Орбан – вече има две страни от Европейския съюз, готови да наложат вето на по-нататъшни колективни действия на ЕС в подкрепа на Украйна.

В съседна Полша също има избори скоро - и там също се появиха съмнения за подкрепа на Украйна. Управляващата партия "Право и справедливост" обеща да спре вноса на евтино украинско зърно, срещу което се противопоставят полските фермери.

Президентът Анджей Дуда описа Украйна като удавник, който влачи спасителите си. Премиерът Матеуш Моравецки каза, че Полша "вече не прехвърля никакви оръжия на Украйна", въпреки че по-късно се отрече от това изказване.

Изборната политика започва да захапва подкрепата за Украйна. Това се случва редом с  други проблеми, независимо дали глобалната криза на разходите за живот или извънредната климатична ситуация.

На Общото събрание на ООН наскоро беше забележимо как Украйна вече не беше автоматично на върха на дневния ред.

Първите лични речи на президента Володимир Зеленски пред събранието на ООН и Съвета за сигурност не предизвикаха същото внимание, както преди. Дипломатите забелязаха, че блясъкът на украинската делегация е изчезнал, докато лидерите от Глобалния Юг настояваха за собствения си дневен ред.

На всичко това са се надявали стратезите в Кремъл. Дипломатите вярват, че Владимир Путин иска да изчака Запада, като продължи битката, докато Украйна започне да губи международна подкрепа и търси политическо уреждане.

Западните лидери настояват, че имат издръжливостта да запазят курса и да покажат повече стратегическо търпение, отколкото Русия очаква.

Не напразно министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеймс Клевърли каза пред House Magazine този уикенд, че международната умора от войната е "нещо, с което трябва да се справим", като призна, че това "оказва натиск върху всички държави "по света"

Неговият контрааргумент беше, че ако подкрепата на Запада за Украйна намалее, този натиск - независимо дали икономически или политически - само ще се влоши: "Това е трудно и болезнено. Но ще бъде само по-трудно и по-болезнено, ако се променим."

За да противодействат на това впечатление, външните министри на ЕС посетиха Киев в понеделник, срещайки се там колективно за първи път в демонстрация на подкрепа.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика, каза пред BBC, че ЕС ще запази военната си подкрепа, която досега е на стойност над 5 милиарда евро.

"Едно нещо е ясно: за нас, европейците, войната на Русия срещу Украйна е екзистенциална заплаха и ние трябва да реагираме в съответствие с това“, каза той. Но той призна, че е "притеснен" от решението на Конгреса да блокира по-нататъшна помощ.

Контрааргументът на дипломатите е, че на бойното поле виси нещо повече от съдбата на Украйна. Те казват, че страните в Африка, Азия и Латинска Америка започват да се затоплят към този аргумент.

Преди някои от тези страни отхвърлиха сраженията като европейска регионална война, която нямаше много общо с тях. Но оттеглянето на Русия от черноморската зърнена инициатива и нейните атаки срещу украински зърнени силози улесниха Украйна и Запада да твърдят, че Глобалният Юг има залог в битката.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза пред репортери: "Залогът в Украйна е много по-голям от Украйна. Става дума за стабилността и предвидимостта на света."

Така че Украйна играе дълга игра. Ключови фигури в правителството отдавна очакваха, че подкрепата на Запада може да отслабне с времето. Те са готови за капризите на трансатлантическите изборни цикли.

И те знаят, че истинският тест за единството на Запада може да дойде по-късно в два ключови момента. Първо, ако Доналд Тръмп бъде преизбран за президент следващата година и ограничи подкрепата на САЩ, тогава Украйна ще бъде изправена пред важно решение за това колко дълго може да продължи да се бие.

И второ, ако има някаква злоба от края на конфликта, тогава на съюзниците може да им е трудно да се обединят около компромисите, които може да са необходими за постигане на политическо споразумение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase