Снимка: БГНЕС

Турция не очаква нищо от Европейския съюз относно членството на страната в блока, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч на откриването на новата сесия на парламента. В речта си Ердоган говори и за днешния атентат в Анкара и заяви, че терористите "не постигнаха целите си и никога няма да ги постигнат", цитиран от турските медии.

"Ние нямаме никакви очаквания от Европейския съюз, който ни кара да чакаме вече 60 години. Ако те се откажат от несправедливото си отношение (към Турция), особено по отношение на издаването на визи, ще поправят грешките си. В противен случай ще загубят правото си да очакват каквото и да било от нас", подчерта турският президент.

Турция започна официално преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г. Към днешна дата 16 от 35-те преговорни глави остават затворени, тъй като страните не могат да постигнат съгласие по тези въпроси, като например кипърският проблем.

На срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс Турция заяви, че е готова да подкрепи присъединяването на Швеция към алианса в замяна на премахване на пречките в преговорния процес с ЕС, засилено сътрудничество в рамките на митническия съюз и либерализиране на визовия режим. В същото време беше постигнато споразумение с ЕС за актуализиране на пътната карта за отношенията в рамките на митническия съюз. (С. Георгиева, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase