Снимка: БГНЕС

Русия, Украйна и Сърбия заемат първите три позиции в Европа според Глобалния индекс на организираната престъпност, предаде репортер на БГНЕС.

Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GI-TOC) представи на своя уебсайт актуализирания доклад за 2023 г.

В него се казва, че нивата на организираната престъпност нарастват в световен мащаб и че 83% от световното население живее в страни с високи нива на престъпност.

От 193 страни в света Русия е на 19-о място, а в Европа на 1-во. Украйна е на 31-ва в световен мащаб, а в Европа заема 2-рото място в класацията.

Сърбия е на 40-то място в света, а в Европа заема 3-ата позиция, като е държавата с най-негативния резултат на Балканите. Мястото на България е определено като 68-о в света и 12-о в Европа.

Русия

Според данните на GI-TOC Русия продължава да бъде важен източник, дестинация и транзитна страна за трафик на хора.

"Трафикът на руски жени и деца с цел сексуална експлоатация в Европа, Азия и Северна Америка продължава да бъде изключително разпространен. Осъществява се и вътрешен трафик на жертви от Русия и съседни страни с цел принудителен труд, сексуална експлоатация и принудителна просия. Престъпни организации, както и лица от частния сектор са замесени в трафика на хора, като съучастници са и държавни участници. Престъпниците обикновено използват измама и дългово робство, за да хванат жертвите на трафик. Продължава да се извършва експлоатация на уязвими общности, като бездомни лица и чужди граждани. Децата, прехвърлени от окупирани райони на Украйна в Русия, също са изложени на риск от трафик на хора."

Украйна

"Пазарът на трафик на хора в Украйна продължава да бъде широко разпространен, като страната действа като източник, транзитна и крайна точка за тази дейност. Жертвите на трафик от украински произход са експлоатирани за сексуален трафик и принудителен труд в Украйна, Русия, Полша и други части на Европа, както и в Близкия изток, а малък брой чужди граждани са експлоатирани за принудителен труд в Украйна. Трафикът на хора, който вече се увеличаваше поради влошаващите се икономически условия в страната и произтичащата от това трудова емиграция, беше допълнително изострен от войната, водена от Русия в Украйна", се посочва в доклада.

Сърбия

Докладът на GI-TOC гласи, че Сърбия продължава да бъде източник, транзитна страна и дестинация за жертвите на трафик на хора.

„Сръбските жени и деца са обект на сексуален трафик, включително детски бракове, в съседни страни, докато мъжете обикновено са трафикирани за принудителен труд, главно в строителната индустрия.“

Според данните на GI-TOC, чуждестранните работници мъже, главно от Виетнам и Индия, се сблъскват с принудителен труд в Сърбия.

„Онлайн сексуалната експлоатация, особено на деца, е често срещано кибер престъпление за трафик на хора в Сърбия и се увеличи по честота по време и след пандемията от COVID-19, тъй като трафикантите адаптираха операциите си и преминаха към онлайн методи за набиране на персонал като социални медии и търговски обекти“, се казва в доклада.

В него се отбелязва, че контрабандата на хора е дългогодишен проблем в Сърбия поради местоположението на страната на балканския мигрантски маршрут.

„Неотдавнашното увеличение на броя на незаконните мигранти в Сърбия доведе до последващо увеличаване на контрабандата на хора и броя на престъпните групи, участващи в тези дейности. В резултат на това въоръжените конфликти между групите за контрабанда на хора ескалираха. По-строгият контрол по границите с Хърватия и Унгария доведе до появата на нови неофициални маршрути, които минават през Сърбия и Черна гора в Босна и Херцеговина (на запад) или от Сърбия в България и Румъния (на изток). Жертвите на контрабанда на хора в Сърбия са предимно от Афганистан, Пакистан, Бангладеш и Сирия. Престъпните босове обикновено управляват операции извън страната и докато повечето контрабандисти споделят националността на своите жертви, местните престъпници често се занимават с вътрешен транспорт и нередовно преминаване на границите“, се казва в съобщението.

Изнудването е широко разпространено, но подценявано в Сърбия, казват авторите на доклада.

„Обичайно е хората да изнудват сравнително малки суми пари от хора в затруднено финансово положение чрез лихварство. В много случаи така наречените хулигански престъпни групи, които управляват частни охранителни компании, ще изнудват ресторанти или клубове за пари за защита. Жертвите обикновено не уведомяват властите за подобни престъпления от страх от последствия и това явление остава до голяма степен недостатъчно докладвано“, се казва в доклада за Сърбия на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност.

Сърбия остава един от основните производители на оръжие в Източна Европа, а огнестрелните оръжия се пренасочват към незаконния пазар.

"В операциите по трафика обикновено участват няколко добре свързани лица, свързани с организирани престъпни групи, които координират покупките и трансфера", казват експертите.

В същото време търговията с хероин остава най-разпространеният пазар на наркотици в Сърбия. Страната служи като транзитен център за хероин, свързващ източната и западната част на страната, в който участват няколко организирани престъпни групи, и има данни за сътрудничество между престъпните организации в Сърбия и съседните държави. Съществува забележително насилие, свързано с пазара на хероин в Сърбия, което се дължи на участието на национални и международни мафиотски групи. Освен това реакцията на правоприлагащите органи остава неадекватна поради корупция.