Снимка: БГНЕС

Босът на сицилианската мафия Матео Месина Денаро беше погребан в родния си град, като само няколко близки роднини бяха допуснати да се сбогуват с безмилостния убиец, предаде АФП.

Месина Денаро, заловен през януари след три десетилетия бягство, почина на 25 септември в болница в Централна Италия, отнасяйки в гроба тайните на бруталното си управление.

От август насам той се намираше в отделението за затворници на болницата в Л'Акуила поради влошеното си състояние.

Според съобщения в местните медии ковчегът му е бил откаран с катафалка от болницата късно вчера и е пристигнал в родния му град Кастелветрано в Сицилия днес в ранните часове.

Телевизионните кадри показват, че на погребението са присъствали само няколко членове на семейството му, сред които две сестри, брат и дъщеря, родена през годините на бягството му.

Около портите на гробището е имало засилено полицейско присъствие.

Малката група опечалени, повечето облечени в черно от глава до пети, последваха катафалката, а една от сестрите на мафиота носеше букет жълти рози.

Според вестник "Палермо днес" Месина Денаро е погребан в семейната гробница.

Той е един от най-безмилостните босове в Коза ностра - реално съществуващия сицилиански престъпен синдикат, описан във филмите "Кръстникът".

61-годишният мъж е осъден за участие в убийството на съдиите Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. и в смъртоносните бомбени атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г.

Една от шестте му доживотни присъди е за отвличането и убийството на 12-годишния син на свидетел по делото "Фалконе".

Месина Денаро изчезва през лятото на 1993 г. и прекарва следващите 30 години в бягство, докато италианската държава се разправя със сицилианската мафия.

Но той остава начело на списъка на най-издирваните лица в Италия и се превръща в легенда.

Именно решението му да потърси лечение за рак на дебелото черво довежда до ареста му на 16 януари 2023 г., когато посещава здравна клиника в Палермо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase