Снимка БГНЕС

Проекти като този за завод за батерии и за протонен център за лечение на онкоболни, които бяха заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, ще отпаднат. Това се налага, защото по тях няма напредък повече от година, каквото е изискването на ЕК, за да ги финансира.

Решението за отпадането им е взето на днешното заседание на Министерския съвет, обясни министърът на финансите Асен Василев.

В различни степени засегнати са общо 18 проекта, каза той. Василев напомни, че още през 2021 г. се е взело решение 30% от финансирането да се обвърже с възстановяването на икономиките. През 2022 г. този критерии не успяват да изпълнят 24 от 27 държави в ЕС.

Сред проектите е този за батериите и други, които е трябвало да са във фаза на изпълнение, но правителството не ги е започнало, каза Василев. Относно протонния център обаче уточни: Това не означава, че ако се прецени от парламента и Министерството на здравеопазването, че трябва такъв, това няма да се случи, но ще е със странично финансиране. “Това не е част от предоговарянето, а е намаляване на проекти. Самият процес по предоговарянето ще е след консултации с парламента”, подчерта Василев.

Запитан за идеята си НАП да възнаграждава хора, ако подадат сигнал за укрити данъци и това се окаже вярно, да получават 10% от събраната сума, коментира: Такова нещо има в почти всички държави в ЕС, САЩ. То не е нещо, което сме си измислили. Има такова законодателство. Относно притесненията, че хора ще подадат недобросъвестни сигнали, мога да ви уверя и, че в момента има такива към НАП. Агенцията обработва много такива сигнали.

Териториалните планове за справедлив преход трябва да бъдат финализирани и изпратени до края на месеца към ЕК. Текат разговори със синдикатите. Ще има извънреден Министерски съвет в петък, когато е последният ден да се приемат. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства. Хората трябва да решат какво да правят, каза още Василев.

Плановете засягат трите въглищни района Стара Загора, Перник и Кюстендил и са свързани с намаляването на парниковите газове, замърсяването на въздуха и затварянето на централите. По-рано от “Марица-Изток” обаче заявиха, че ще излязат на протест, ако плановете бъдат приети в този вариант.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase