Снимка: БГНЕС

Сицилианският мафиотски бос Матео Месина Денаро, заловен през януари след три десетилетия бягство и укриване е починал в болница в Централна Италия, съобщи агенция АНСА.

61-годишният мъж от няколко години страда от рак на дебелото черво, припомня АФП. Решението му да потърси лечение доведе до ареста му след посещение в клиника в сицилианската столица Палермо. Изправен пред многобройни доживотни присъди, той беше задържан в строго охраняван затвор в L'Aquila, където според докладите продължи лечението си в килията си. Но в началото на август Месина Денаро беше преместен в отделението за затворници на местната болница, където състоянието му се влоши през последните дни. Преди да почине, той е бил в "необратима кома", според съобщения в медиите. Медиците са спрели да го хранят и той е помолил да не бъде реанимиран.

Месина Денаро в продължение на много години беше водеща фигура в Коза Ностра, истинският сицилиански престъпен синдикат, изобразен във филмите за Кръстника. Той беше и един от най-безмилостните му шефове и получи шест доживотни присъди през годините, включително за ролята си в убийството на съдията срещу мафията Джовани Фалконе през 1992 г. Той беше признат за виновен и за участие в поредица от смъртоносни атентати в Рим, Флоренция и Милано през 1993 г., както и за отвличането и последвалото убийство на 12-годишния син на свидетел по делото Фалконе.

Месина Денаро изчезна през лятото на 1993 г. и стана първото име в списъка на най-издирваните в Италия. През следващите години имаше засилени спекулации къде е отишъл. В крайна сметка се оказа, че той е отседнал близо до родния си град Кастелветрано в западна Сицилия. Разследващите са претърсвали сицилианската провинция за възможни скривалища от години, подслушвайки членове на семейството му и приятелите му. Последните бяха чути да обсъждат медицинските проблеми на неназован човек, който страда от рак, както и проблеми с очите - човек, за когото детективите са сигурни, че е Месина Денаро. Те използваха база данни на националната здравна система, за да търсят пациенти мъже с подходяща възраст и медицинска история и в крайна сметка стигнаха до него. Но докато арестът му донесе известно облекчение за жертвите му, мафиотският бос винаги запазваше мълчание. В интервюта в ареста, след като беше арестуван, Месина Денаро дори отрече, че е бил член на Коза Ностра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase