Снимка: БГНЕС

Очаква се италианският град Венеция да одобри пробната дневна такса от 5 евро за посетители, в опит да контролира свръхтуризма.

Всички посетители на възраст над 14 години ще трябва да заплатят таксата и да резервират входа си в града предварително.

Членът на градския съвет по туризма Симоне Вентурини казва, че експериментът ще се проведе през пиковите туристически периоди през следващата година.

"Венеция е сред най-посещаваните европейски градове и страда най-много от прекомерния туризъм", каза той.

Прекомерният туризъм е широко признат за неотложен проблем за Венеция.

Градът е с площ само 7,6 квадратни километра, но е бил домакин на почти 13 милиона туристи през 2019 г., според италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надхвърли нивата отпреди пандемията през следващите години.

"Целта е да поканим ежедневните туристи да изберат ненатоварени дни", каза Вентурини, цитиран от The Guardian. "Искаме да тестваме таксата и, ако е необходимо, да я подобрим. Не можем да обсъждаме още 40 години какво е най-добре да направим."

По-рано тази година ЮНЕСКО каза, че градът трябва да бъде добавен към списъка на обектите на световното наследство в опасност, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да причинят необратими промени в него.

През 2021 г. на големи круизни кораби беше забранено да влизат в историческия център на Венеция през канала Giudecca, след като кораб се удари в пристанище. Противниците на свръхтуризма също така твърдят, че корабите причиняват замърсяване и разрушават основите на града, който страда от редовни наводнения.

Не е ясно обаче дали планът за въвеждане на дневна такса ще отблъсне туристите.

Карина от Германия каза, че няма да има проблем с плащането на таксата. "На почивка сме, 5 евро не са много."

Но други посетители са съгласни, че трябва да се направи нещо.

"Определено е пренаселено", каза Кал, студент от Ирландия. "Отидохме до централния площад и планирахме да отидем до катедралата, но опашката беше твърде дълга. Предполагам, че 5 евро са много за разходка за един ден."

Все повече жители на Венеция избират да напуснат, тъй като туристите заплашват да завладеят историческия островен град.

Валентини Рици, докторант в университета Iuav, живее във Венеция от пет години. Тя се борила да намери жилище, но в крайна сметка намерила хазяин, готов да даде дълъг договор на студент. Други обаче не са имали този късмет.

"Познавам студенти, които трябваше да напуснат квартирата си през май или юни, защото хазяинът им искаше да даде къщата на туристи през лятото. Те можеха да се върнат през октомври. Това беше тяхната сделка", каза тя.

Гражданските сдружения Ocio и Venissa стартираха проучвания за наблюдение на броя на леглата за туристи и броя на леглата за жителите на града.

Според последната актуализация, докато има 49 693 легла за туристи, има 49 308 за жители - което означава, че леглата за туристи са повече.

Мария Фиано, учителка, която управлява Ocio, каза, че е изненадана от това, което разкриват данните, след като нейната организация започна своето проучване през април.

"Само за пет месеца леглата за туристи са се увеличили с 1000 броя", обясни тя и добавя, че  много бивши правителствени сгради като Търговската камара сега са превърнати в хотели. "Това е драматична ситуация, защото бележи трансформацията от град в не-град, населен от временни посетители."

Фиано смята, че начинът за справяне с проблема е ограничаване на настаняването под наем за туристи. Тя не е убедена, че дневната такса ще работи.

"Мисля, че мярката на кметството е само дим", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase