Снимка: Pixabay

Какво е общото между суперавтомобил Bugatti, хотел Hilton и островите Чагос?

Всички те фигурират в дълъг и все по-странен списък от истории зад финансовата криза, обхванала местните власти във Великобритания.

Въпреки че през последните години имаше постоянен поток от така наречените известия по раздел 114 от общински съвети, които обявяват действителен фалит, подаването на декларацията от градския съвет на Бирмингам тази седмица предизвика най-голяма тревога.

За най-голямата местна власт в Европа правната битка за равно заплащане се оказва огромно източване на ресурси. Нейните лидери признаха във вторник, че са изправена пред „безпрецедентни финансови предизвикателства“ и спират всички нови разходи, с изключение на основните услуги, в опит да поправят курса.

Вторият по големина град във Великобритания е изправен пред сметка от 760 милиона британски лири, след като решение на Върховния съд от 2012 г. подкрепи група предимно жени служители, които са пропуснали бонуси, които са били дадени на персонала в традиционно доминираните от мъже роли в съвета. Съветът вече е изплатил £1,1 милиарда по исковете.

Но Бирмингам също обвини за фалита нарастващото търсене на социални грижи, инфлационния натиск и „драматичните намаления“ на приходите от бизнес данъци. Общинските съвети са взели назаем над 133 милиарда паунда общо и последиците се превръщат в още едно главоболие за премиера Риши Сунак преди очакваните избори догодина.

Фискална диета

Ситуацията е симптоматична за по-широка криза. Точно както с разпадащия се бетон в британските училища и ограниченията на капацитета в Националната здравна служба, някои хора твърдят, че проблемите в съветите са наследство от съкращенията във финансите, направени, когато консерваторите поеха властта преди 13 години.

Ерата на строги икономии, започната от коалицията на Дейвид Камерън, беше брутална за местните власти, като централните субсидии бяха намалени с 40% в реално изражение през 2010 г., според Института за управление.

Изправени пред съкращенията на бюджета, някои съвети избраха да рискуват. Мнозина взеха заеми, за да попълнят доходите си, и инвестираха в търговски центрове, офиси и летища - политики, които Министерството на финансите сега ограничава.

Небостъргачи и слънчеви ферми

Общинският съвет на Уокинг, град близо до Лондон, издаде известие по раздел 114 през юни след масивни разходи, подхранван от дългове.

Инвестициите са съсредоточени около проекта Victoria Square, който включва небостъргачи и хотел Hilton. Местните лидери казаха, че съветът е отговорен дори за закупуването на приборите за хранене на хотела.

Междувременно миналата есен съветът на Търок в Есекс призна, че е във финансови затруднения след инвестиционни загуби от най-малко £275 милиона. Доклади на BBC и Бюрото за разследваща журналистика казват, че публичните пари, инвестирани в компания за соларни ферми, след това са били похарчени за селско имение, частен самолет и суперавтомобил Bugatti, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Също миналата година общинският съвет на Кройдън издаде третото си известие по раздел 114 за две години, докато се бореше да се справи с това, което нарече „токсични“ дългови проблеми.

Може да се задават още известия по раздел 114 заради невъобразимите нива на дълг в някои съвети. Sigoma, група, представляваща местните съвети в някои по-бедни райони, предупреди миналия месец, че почти една трета от нейните членове обмислят да обявят реален фалит през следващите няколко години.

„Мисля, че е вероятно да има повече“, каза Тони Травърс, професор в London School of Economics. „Съветите харчат вероятно средно около 15% по-малко в реално изражение, отколкото през 2010 г., а през това време населението на страната е нараснало значително и броят на възрастните хора се е увеличил значително, така че търсенето на услуги върви нагоре.”

Островитяни

Общинският съвет на Кроули предупреди правителството миналата година, че е изправено пред финансова криза, ако бъде принудено да настани голям брой хора от островите Чагос, на фона на спор между Великобритания и Мавриций. Местните лидери в Кроули - вече дом на общност от 3000 души от Чагос - се опасяват, че това вероятно ще привлече повече пристигащи оттам и търсещи британско гражданство.

Жилищна криза също заплашва Хейстингс, крайбрежен град в Източен Съсекс. Доклад за финансите на съвета от Асоциацията на местните власти по-рано тази година каза, че може да издаде известие по раздел 114 отчасти поради разходи за бездомни и временно настаняване.

Уокинг и Търок са сред тези, които са натрупали най-много дълг на глава от населението. Правителствените данни разкриват, че местните власти в Спелторн, Уорингтън, Баркинг-и-Дeгънъм и Абърдийн също са натрупали заеми от над £1 милиард - точно когато глобалните разходи за заеми започнаха да растат.

Фалитът на Бирмингам

Градският съвет на Бирмингам заяви, че има недостиг от £87 милиона ($109 милиона) през текущата финансова година и също така е изправен пред "потенциално задължение, свързано с искове за равно заплащане в региона на £650 милиона до £760 милиона".

Администрацията, управлявана от лейбъристите, вече е изплатила повече от £1 милиард по искането за равно заплащане след решение на Върховния съд през 2012 г. и също така беше засегната от разходи от нова IT система.

Премиерът Риши Сунак изключи възможността за спасяване на борещия се съвет през юли въпреки нарастващите опасения относно разходите, пред които са изправени местните лидери.

Известие по раздел 114 се издава от съвет, когато смята, че приходите му няма да могат да покрият разходите. Приема се като действителен фалит за съвет, което означава, че не може да поема нови ангажименти за разходи. Често води до нов бюджет с намалени разходи.

„Съветът разполага с недостатъчни ресурси, за да покрие разходите за равно заплащане и в момента няма други средства за посрещане на това задължение“, се казва в изявление на говорител на градския съвет на Бирмингам.

„Известието означава, че всички нови разходи, с изключение на защитата на уязвимите хора и законовите услуги, трябва да спрат незабавно.“

Съветът ще „затегне контрола върху разходите, който вече е налице, и ще го постави в ръцете на регулатор, за да гарантира, че има пълен контрол“, се добавя в изявлението.

„Това ще бъде тревожно за хората в Бирмингам“, каза говорителят на премиера Риши Сунак Макс Блейн пред репортери във вторник.

Правителството вече е осигурило допълнително финансиране за съвета, около 10% от бюджета му, но „местно избраните съвети трябва да управляват собствените си бюджети“, каза Блейн.

Правителството „се ангажира“ със съвета относно „как могат да се съсредоточат върху основните услуги“, добави Блейн. Министрите също поискаха да се разпореди „независим преглед на управлението“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase