Снимка БГНЕС, архив

Фон дер Лайен предупреди, че "концентрацията на вълчи глутници в някои европейски региони се е превърнала в реална опасност за добитъка, а потенциално и за хората".

След като миналата година любимото ѝ пони бе убито от вълк в Германия, вече председателката на Европейската комисия призовава за преоценка на строгите правила за защита на вълците на целия континент, съобщи базираното в Брюксел електронно издание "Политико". Сайтът се отнася подчертано критично към Фон дер Лайен, защото тя му отказва интервю вече 677 дни, броени и оповестявани периодично, пише "Сега".

Сега Брюксел навлиза в "нова фаза" в работата си за справяне със завръщането на вълците и иска от "местните общности, учените и всички заинтересовани страни" данни за въздействието на животните, обяви Фон дер Лайен в понеделник.

Комисията ще използва данните, за да реши дали да предложи промяна на статута на защита на вълците в ЕС, "където е уместно", и "да актуализира правната рамка, за да въведе, където е необходимо, допълнителна гъвкавост".

Фон дер Лайен също така призова "местните и националните власти да предприемат действия, където е необходимо", като предупреди, че "концентрацията на вълчи глутници в някои европейски региони се е превърнала в реална опасност за добитъка, а потенциално и за хората".

Вълците са строго защитен вид съгласно Директивата на ЕС за местообитанията и Бернската конвенция за опазване на европейската дива природа и природните местообитания, което означава, че тяхното улавяне и убиване е забранено. Прилагат се обаче някои изключения, а именно когато вълците представляват опасност за хората или добитъка.

Ловните и земеделските асоциации отдавна призовават Брюксел да преразгледа статута на защита на вълка, за да им позволи да убиват повече животни, като твърдят, че земеделските стопани са "подложени на огромен натиск", за да защитят добитъка си.

Собственото дясно политическо семейство на Фон дер Лайен, Европейската народна партия, също алармира за нарастващия брой нападения от вълци, тъй като се опитва да се позиционира като защитник на земеделските и селските общности преди европейските избори догодина.

Междувременно министрите на околната среда на ЕС искат от Комисията да запази статута на защита на вълка. Групите за защита на околната среда също се противопоставиха на аргументите на ЕНП, като изтъкнаха, че вълците остават застрашен вид и че разхлабването на защитата им би застрашило дългосрочното им възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase