Снимка БГНЕС, архив
fallback

Ако спечеля доверието ви, ще мобилизирам всички налични ресурси за работата си. Основният момент е развитието на образованието и уменията. Европейците са сред най-добрите учени и иноватори в света, лидери и автори на публикации и патенти. В областта на иновациите, обаче, инвестициите не са достатъчни.

Това заяви на изслушването от парламентарните комисии по промишленост и култура Илиана Иванова, българският кандидат за еврокомисар, предаде БГНЕС.

„ЕП е в основата на моята ангажираност към европейската идея, от годините ми като евродепутат и после като член на Европейската сметна палата. Това бяха определящи моменти на мен. Благодарна съм за многогодишното сътрудничество и взаимно доверие. За мен е чест да се изправя пред вас като кандидат комисар“, каза Иванова.

Кандидатът за еврокомисар благодари на своя предшественик.

Oще по темата

„Действията, които предприехме в отговор на неотдавнашните предизвикателства бяха изключително важни. Благодаря на Мария Габриел за усилията и успехите й, за гражданите на ЕС, но и за украинците“, подчерта Иванова, като добави:

„Ще направя всичко възможно да постигна целите. Ще работя за стабилен и достатъчен бюджет. Има допълнителни възможности за публично и частно развитие. Ще се съсредоточа върху възможности за развитие на авангардни технологии, за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще“.

Иванова настоя за обединение на всички налични средства.

„Трябва да обединим всички средства за достъп до високи постижения в целия Европейския съюз. Винаги е добре да се опростят процедурите, за да намалим процент на грешки. Европейският център за иновации също е важен инструмент за рискови европейския предприятия. Крайно време е да гледаме на „Хоризонт Европа“, като възможност за водеща роля на ЕС в световен мащаб“, посочи тя.

Иванова подчерта, че най-ценният ресурс на ЕС са европейските граждани и там трябва да се инвестира – образованието.

„Основната ми цел ще бъде образованието. Ще работя за установяването на съвместна европейска образователна степен и цифров преход, включително по програмата Еразъм+“, заяви кандидатът за еврокомисар.

Тя подчерта, че осъзнава отговорността, която трябва да носи до края на мандата.

„Ще дам обещания само за онова, което съм сигурна, че ще постигна. Ако бъда избрана, ще работя за ефикасните инвестиции и ще разгърна пълния потенциал на възможностите“, заключи Иванова уводните си думи.

Българският кандидат за еврокомисар Илиана Иванова е изслушана днес от две комисии на Европейската комисия. Тя ще трябва да замени Мария Габриел, която се оттегли през май, за да поеме постовете на вицепремиер и външен министър.

Комисиите по промишленост, изследвания и енергетика, и по култура и образование ще оценят компетентността на Иванова, която трябва да заеме ресора, освободен от Габриел, а именно иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Изслушването ще продължи три часа.

Илиана Иванова е бивш евродепутат от ГЕРБ и представител на страната ни в Европейската сметна палата. Нейната кандидатура беше потвърдена и от председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. „Благодаря й за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта“, заяви тогава Иванова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 месеца

УСПЕХ!

19

Анонимен

преди 8 месеца

Калинка.....

18

Alex

преди 8 месеца

Работиш за себе си според мен.

fallback