Снимка: БГНЕС

Германски изтребители започнаха полети, за да помогнат за защитата на въздушното пространство на Словакия, предаде ДПА.

Полетите ще продължат до 22 декември, съобщиха военновъздушните сили на Германия Луфтвафе. Два изтребителя "Юрофайтър" от 74-то тактическо въздушно крило в Горна Бавария ще бъдат в постоянна готовност да прехващат неидентифицирани или враждебни самолети в словашкото въздушно пространство в случай на извънредна ситуация, съобщават германските военни.

Допълнително са планирани тренировъчни полети над Словакия, както и кацания там. Словакия е част от източния фланг на НАТО и е съседка на Украйна, която се бори за отблъскване на руското нашествие, започнало през февруари миналата година.

През април 2022 г. Словакия предостави на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана С-300. Като замяна САЩ и Нидерландия разположиха в Словакия по една ракетна система "Пейтриът" и оперативен персонал, а Германия - още две. Оттогава обаче и трите държави са изтеглили своите батареи "Пейтриът".

Тъй като през март тази година Словакия предаде на Украйна и изтребителите си МиГ-29, произведени в СССР, тя вече не може сама да защитава въздушното си пространство.

Първоначално тази задача бе поета от непосредствените ѝ съседи Полша, Чешката република и Унгария, като сега помощ оказва и Германия. (А. Пенкова, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase