Снимка: БГНЕС

Докато планетата продължава да се затопля, расте и списъкът на държавите, засегнати от горски пожари. Турция, Гърция и Испания се борят с пламъците тази година, а пожарът в Хаваи този месец отне живота на поне 115 души и разруши град Лахайна. Канада е в разгара на исторически сезон на горски пожари, като над 15 млн. хектара са изгорели.

В Европа – най-бързо затоплящият се континент заради климатичните промени, огнеборците проучват нови начини да се борят с чудовищните пламъци, пише Bloomberg. Екипите за управление на извънредните ситуации и бедствията използват дронове, които могат да засекат пожари по-рано и дори съживяват традиционни практики, като използване на овце и кози за паша на тревата.

Ето и някои от най-иновативните решения за борба с горските пожари.

Дроновете се използват все по-често на фронтовата линия. Домингос Ксавиер Виегас – професор в Coimbra University в Португалия, който специализира в изучаването на горските пожари, казва, че в цяла Европа се използва дрон технология, за да се картографира растителността, да се идентифицират зони с висок риск, да се проследяват горските пожари, да се събират данни и да се доставя вода по време на пожарите.

Изкуствен интелект - цялата тази нова информация изисква по-голяма обработка на данни. Сензорите на дроновете улавят повече данни, отколкото човек може да обработи в реално време, без да използва инструменти с изкуствен интелект, казва Гайпел.

3D обучението също става все по-високотехнологична, а сътрудничеството се засилва, докато пожарните в различни страни сравняват най-добрите си практики. В Каталуния Pau Costa Foundation е създала 3D система, която позволява на стажанти и противопожарни екипи да преминават през сценарии за извънредни горски пожари.

Най-добрият начин за справяне с горските пожари е на първо място да се предотврати възможността да се случат. Ето защо селективното унищожаване на дървета и по-малки растения е важен аспект за намаляване на риска от горски пожари. Затова се разработват роботи за почистване на растителността, които могат да премахнат потенциална "храна" за горски пожар.

Докато роботите за почистване на растителност станат по-рентабилни от търговска гледна точка, някои органи за управление на пожарите разчитат на вековна пасторална техника: водят овце и кози да вършат същата работа.

В Каталуния така наречените „пожарни стада“ – овце или кози, които пасат в горите, за да почистят растителността – се завръщат. През 2016 г. стартира проект за възраждане на тази традиция, като се започва с малък пилотен проект от само 48 хектара в района на Баш Емпорда в Каталуния. До 2022 г. проектът се е разширил до 651 хектара.

Целият текст - в investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase