Снимка: БГНЕС

Стагнация, висока инфлация и слабост на производството - предизвикателствата пред германската икономика ще бъдат на първо място в дневния ред на канцлера Олаф Шолц, когато политическият живот се възобнови след лятната ваканция.

Перспективите пред страната, която дълго време беше възхвалявана като индустриален двигател на Европа, се влошават, като МВФ прогнозира, че тя ще бъде единствената голяма развита икономика, която ще се свие през тази година, съобщи „TRT World”.

Но средствата, необходими за възстановяване на боксуващата икономика на страната, са предмет на ожесточени дебати в рамките на управляващата коалиция от три партии.

Окончателните данни за растежа през второто тримесечие ще бъдат публикувани на 26 август. Според първоначалната оценка германската икономика е била в застой от април до юни.

Това се случи след две поредни тримесечия на свиване - техническото определение за рецесия.

Проблемите включват слабост в огромния промишлен сектор и намаляване на износа, като и двата фактора оказват голямо влияние върху цялата икономика.

Тези два основни стълба са особено чувствителни към нарастващата инфлация, повишаващите се лихвени проценти в еврозоната и затрудненията на Китай - най-големия търговски партньор на Германия.

В резултат на повишаването на цените, както и на лихвити на кредитите в Европа и Съединените щати, поръчките на компаниите в страната, в която промишлеността представлява повече от 25 % от БВП, са затруднени.

"Износът създаде нашето богатство... но тъй като световната икономика отслабва, Германия понася това по-тежко от другите", заяви министърът на икономиката Роберт Хабек пред седмичника "Die Zeit".

Наред с това германските фирми трябваше да се справят с енергийния шок, предизвикан от Русия, която след нахлуването си в Украйна спря важни доставки на газ.

Въпреки че цените спаднаха след достигането на най-високата си стойност миналата година, след като германското правителство побърза да намери нови доставчици, те остават над нивата си отпреди началото на войната.

Успява ли правителството да се справи с проблема?

Сегашното правителство е първата трипартийна коалиция в следвоенната история на Германия, и се състои от социалдемократите на Шолц, Зелените - отговарящи за министерството на икономиката – и Свободната демократическа партия (СДП), която оглавява министерството на финансите.

Но коалицията, която пое властта в края на 2021 г., е съпътствана от спорове и кавги, като икономическата политика не прави изключение.

Една от областите на напрежение е свързана с плана на Хабек за ограничаване на цената на електроенергията, използвана от енергоемките индустрии, до 2030 г., за да ги предпази от рязко увеличение на разходите.

Мярката има за цел да запази конкурентоспособността на сектори като химическата промишленост, докато страната увеличава капацитета си за производство на възобновяема енергия от източници като вятърната и слънчевата енергия, които са по-евтини.

Но тя предизвика съпротивата на коалиционните партньори на Хабек - финансовият министър Кристиан Линднер от СДП заяви, че е "изключено да се намесваме директно на пазара чрез разпределяне на субсидии".

Шолц също е против плана, въпреки че някои депутати от собствената му партия се изказаха в негова подкрепа.

От своя страна Линднер иска намаляване на данъците за бизнеса - но пакетът от шест милиарда евро, който правителството трябваше да приеме миналата седмица, беше блокиран от министър на Зелените. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase