Снимка: БГНЕС
fallback

Опустошителните пожари в различните райони на Гърция продължават да бушуват. Борбата с огъня се води по въздух и земя. Остава в сила пълната забрана на властите за влизане в горски райони. Заради десетките огнища се налага затваряне на основни пътни артерии.

Десетки са активните огнища в Северна Гърция. Местни медии съобщиха, че трима души са арестувани от гръцките власти, след като в социалните мрежи се появи видео, на което се виждат 13 мигранти, незаконно задържани.

В свое съобщение полицията посочва, че в Гърция саморазправата не се толерира в никоя от проявите ѝ.

Ситуацията в Гърция е наистина трагична. Поради слаба видимост е ограничено движението по магистралата Комотини - Александруполис. Остава усложнена обстановката и край Кавала, където продължава да духа силен вятър, гасенето на пожарите е силно затруднено и огнищата се разрастват. От рано тази сутрин там се гаси и по въздух. По този начин се гасят и повечето от горските фронтове около селата. Огнеборците заливат с вода къщите, за да се запазят домовете на хората, ако огънят стигне до тях, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Усложнена остава ситуацията и около Александруполис. Пожарът там продължава шести ден, като пожарникари, доброволци и местни жители продължават борбата с огнената стихия. Фронтът се придвижва към района на Родопи. Там са евакуирани районите Сикорачи, Каситера Лоу, Велкио, Пистис, Гратини, докато Сапес и Арсакио са в готовност от вечерта.

В сряда вечерта се наложи евакуация на селата Сайри и Залча в област Виотия заради тежката обстановка с огнените фронтове.

В същото време през цялата нощ жителите на двете населени места - Перистера и Агиос Николаос, получиха съобщения за евакуация, тъй като се страхуваха от приближаването на фронта. В крайна сметка не се наложи тяхната  евакуация.

Манастирът "Свети Лука" е спасен. В сряда имаше голяма тревога за него, тъй беше заплашен от пламъци. Районът около манастира е изгорен, пламъци достигнаха каменните му стени.

Според говорителя на пожарната Янис Артопиос са извършени 140 ареста за палежи при пожари в агролесовъдството. 117 се отнасят до небрежност и 23 са умишлени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 10 месеца

Последно пожарите умишлени ли са или са дело на глобалното затопляне?

13

VladTepes

преди 10 месеца

Пламенен привет за Гърция!!!

12

Анонимен

преди 10 месеца

Гърците се уговарят да слагат чинийки с нарязани ябълки и малко вода, за да хранят пчелите, след като всичко е изгоряло.

fallback