Снимка: БГНЕС

Получаването на германско гражданство може да бъде улеснено в бъдеще според законопроект, който следва да бъде одобрен днес от германския кабинет, предаде ДПА.

Мигрантите трябва да имат възможност да получават германски паспорт по-бързо, въпреки че има условия, свързани с икономическата и демократичната интеграция. Законопроектът категорично изключва даването на гражданство на хора, извършили престъпления по антисемитски или расистки причини.

Законопроектът е част от плановете, обявени от лявоцентристкото коалиционно правителство под ръководството на социалдемократа Олаф Шолц, което дойде на власт през декември 2021 г. след повече от десетилетие и половина управление на консерваторите в най-голямата европейска икономика.

Според министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер проектозаконът е ключов за запазване на конкурентоспособността на Германия, съобщава БТА.

Участваме в борбата за най-добрите умове, каза днес Фезер пред медийната група "Редакционснецверк". "Ще спечелим най-добрите умове само ако те наистина могат да станат част от обществото ни в близкото бъдеще", допълни тя.

Законопроектът, представен от Фезер, позволява и притежаването на паспорт от повече от една държава, което е още една съществена промяна в досегашната политика на Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase