Снимка: Bulgaria ON AIR

Поредни нелегални мигранти бяха установени тази сутрин след гонка на АМ "Тракия". Голям канал за трафик на мигранти беше разбит от полицията в София.  На този фон премиерът акад. Николай Денков обсъди обща стратегия с Румъния за приемането ни в Шенген.

"Ние се опитваме да ограничим тази миграция и да я вкараме в рамките на някаква законност. Склонни сме да приемаме определено количество мигранти, които са ни необходими в рамките на закона и да отхвърлим другите. Няма социална система в Европа, която може да издържи на такъв мигрантски натиск. Не е решение и практиката на Великобритания да прехвърля мигранти в Руанда", коментира дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че 80% от бежанците не са в Европа, а решаването на проблема се крие в премахването на причините за нелегалната миграция - войните и бедността.

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията заяви, че България не може да построи по границите съоръжения, които да спрат целия човешки поток.

"По-лесно е да се противодейства на каналджийските канали, в голямата си част тези хора не влизат сами, има организирани престъпни групи, които са разработени. В немалко случаи са замесени представители на български правоохранителни органи", каза Марков.

И двамата гости са на мнение, че сега България има най-големи шансове за приемане в Шенген.

"Ситуацията е достатъчно гоеополитически благоприятна от гледна точка на войната и на стремежа в рамките на ЕС да се консолидира Съюза, да се премахнат вътрешните противоречия между държавите. Ако сега това не се случи, най-вероятно скоро няма да се случи и това ще бъде неуспех за България", категоричен беше Любомир Кючуков.

Дипломатът посочи няколко варианта за действие - на международно равнище, обединение на усилията на България и Румъния и действия на политическите партии в страната ни.

Димитър Марков подчерта, че политическата криза от последните две години у нас е оказала негативно влияние върху приемането ни в Шенген.

"ЕС може би ни е малко длъжник, ЕК отдавна официално заяви, че технически България е готова. Европейските институции имат своите лостове за въздействие върху Австрия и Нидерландия. Проруските настроения у нас са сред най-високите в ЕС, в Брюксел това много добре го знаят. Ако България не се присъедини, това налива вода в мелницата на антиеворпейските позиции", убеден е експертът от Центъра за изследване на демокрацията.

Събеседниците не изключват варианта за приемане на България в Шенген на няколко етапа.

Двамата коментираха и ескалацията на напрежението в Черно море. По думите на Любомир Кючуков това е най-логичното поле за разрастване на войната.

"Корабоплаването стана проблем, търговското включително, имаме атаки срещу търговски кораб - Украйна атакува руски търговски кораб с нефт, Русия спря за проверка чужд кораб. Говори се за новия транспортен коридор Солун - Варна - Констанца и оттам евентуално към Молдова. Очевидно се мотивират от съображения за сигурност. Говори се за бързо преминаване на границите, което е част от влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство", каза дипломатът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър допълни, че повече оръжие не носи по-голяма сигурност. Убеден е, че нито една от двете страни не иска мирно решаване на конфликта и не е склонна да отстъпи.

"Има две червени линии - да не се стигне до използване на ядрено оръжия, да няма пряк военен конфликт между Русия и НАТО. Докато тези две линии съществуват, след предстоящо допълнително ескалиране на военните действия до края на годината, може да се пристъпи към действия в полето на политиката. Това означава примирие, прекратяване на военните действия", допълни Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase