Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че са необходими дипломатически усилия за прекратяване на войната в Украйна. В интервю за германския телевизионен канал ZDF той коментира значението на консултациите в Джеда, Саудитска арабия, които  се проведоха в началото на месеца. Там представителите на над 40 държави, но без Русия, обсъдиха различни идеи, включително украинското предложение за разрешаване на конфликта.

В интервюто канцлерът Шолц специално отбеляза факта, че освен страните от Латинска Америка и Африка в преговорите в Саудитска Арабия е участвал и Китай. Според него това е важен фактор за намирането на мирно решение. По думите му преговорите трябва да продължат, тъй като засилват натиска върху Русия, която трябва да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и че трябва да изтегли войските си и да направи мира възможен.

Същевременно Украйна продължава да оказва натиск върху германското правителство да предостави на Киев германски крилати ракети "Таурус", предаде агенция ДПА, цитиран от БНР.

В Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос напоследък се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase