Снимка: БГНЕС

В Германия меките лета остават в миналото. В районите, където преди са цъфтели зелени пасища, сега полетата са пожълтели. В Бавария са забелязани видове тропически комари, които обикновено се срещат в Азия. Летните температури често надхвърлят 30 градуса по Целзий.

Германия не е подготвена за горещините: климатик притежава само един на всеки десет германци - в сравнение с близо 90 % от домакинствата в САЩ - а почти една трета от населението е на възраст над 60 години, което повишава риска от здравословни проблеми, свързани с горещините. Тази "нова нормалност" също е застигнала страната неподготвена: докато германците прекараха голяма част от миналата година в обсъждане на това как да отопляват домовете си през зимата без руски природен газ, сравнително малко внимание беше отделено на това как хората да се охлаждат през лятото.

Страната вече изпитва някои от най-лошите последици от повишаването на температурите. Приблизително 1600 души са починали тази година в резултат на горещините, а през 2022 г. Германия е на трето място по брой смъртни случаи, свързани с горещините, в Европа след Италия и Испания. След години на засушаване много региони се борят да осигурят достатъчно вода, за да посрещнат нуждите на домакинствата, промишлеността и селското стопанство. В централния германски град Хановер например жителите, които поливат тревните си площи в горещите дни това лято, могат да бъдат санкционирани с глоба от 50 000 евро, която би покрила по-голямата част от годишното обучение в Харвард.

Въпреки че в началото на август екстремните горещини намаляха донякъде, през следващите дни се очаква регионите на Германия отново да станат по-горещи. А учените прогнозират, че нещата само ще се влошават: Прогнозите са, че около средата на този век климатът във Франкфурт ще бъде подобен на този в района на днешна Тулуза. До края на века Берлин ще прилича на централна Италия.

Част от проблема е, че германските градове не са проектирани за горещините. Централните площади често са покрити с бетон, струпванията на остъклени сгради - като тези в банковия район на Франкфурт - са построени твърде близо една до друга, а в малко градски центрове засаждането на дървета е приоритет.

Сега правителството се опитва да навакса изоставането. Миналия месец то прие закон за повишаване на устойчивостта на градските инфраструктури по отношение на проектирането на нови сгради и модернизирането на старите. Като част от това общините вече трябва да анализират как изменението на климата може да ги засегне и да изчислят потенциалното му финансово въздействие. Засега обаче подробностите за това как могат да бъдат въведени в действие тези планове са неясни.

"Проблемът с изменението на климата е просто в това, че политиката е твърде реактивна и реагира само на екстремни събития", казва Клаудия Кемферт, ръководител на отдела за енергетика, транспорт и околна среда в мозъчния тръст DIW Берлин. "Адаптирането към изменението на климата не се разглежда в широк мащаб и почти не играе роля в градското планиране."

На местно ниво длъжностните лица в градските райони разглеждат различни стратегии за охлаждане на градовете си: премахване на бетонните покрития на пешеходните пътеки, засаждане на повече зеленина, създаване на повече сенчести зони до сградите, под които хората да се подслоняват. На някои места тъмните улични камъни вече се заменят с по-светли и по-малко поглъщащи, които отразяват слънчевата светлина.  

Някои места дават добри примери. В Берлин кварталът Румелсбургер Бухт е пълен с озеленени фасади, зелени покриви и ниски монолитни площи, които предлагат сянка и поглъщат топлината. Подобно на гъба, тези зелени площи абсорбират обилните валежи и предпазват канализационните системи от претоварване. Подземните водосборни басейни в Румелсбургер също позволяват дъждовната вода да се съхранява и използва повторно.

Манхайм, на около час път южно от Франкфурт, изгради седемкилометрова зелена площ за тазгодишното Федерално градинско изложение. Сега градът планира да поддържа част от този "коридор на свежия въздух" дори след края на събитието през октомври.

Както Франкфурт, така и Берлин вече са въвели субсидии за устойчиви проекти, като например покривни градини и зелени фасади.

Правителството работи и по по-непосредствени стратегии, за да помогне на германците да останат в безопасност в горещините. Преди две седмици Федералното министерство на здравеопазването обяви първия в страната план за защита от горещините, като обеща да намали наполовина броя на смъртните случаи, свързани с горещините, през миналата година - около 4000. Първата стъпка беше публикуването на плакат, който съветваше хората да "стоят на сянка" и "да се хранят леко", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

"Ако горещините продължат три или четири дни, тогава вътрешните температури вече не са ниски и хората не спят добре, което може да създаде сериозно бреме", казва Андреас Мацаракис, изследовател на човешката биометеорология за Германската метеорологична служба, който работи в тясно сътрудничество с министерства и държавни институти по плановете за действие при горещини.

"Такъв е случаят дори за хора с добра адаптивност, но може да бъде много по-лош за уязвимите групи или за тези, които трябва да работят навън."

При разработването на стратегията си германското министерство на здравеопазването заяви, че черпи вдъхновение от Франция, където системата за предупреждение за горещини е въведена след тежката гореща вълна, отнела живота на над 15 000 души през август 2003 г. Тази система се засилва всяка година между юни и средата на септември и е довела до намаляване на броя на смъртните случаи, свързани с горещините.

Тъй като температурите в Германия продължават да се повишават, климатиците и термопомпите, които също помагат за охлаждане на помещенията, неизбежно ще бъдат част от решението. Въпреки това, предвид негативното въздействие на климатичните инсталации върху климата, те трябва да се разглеждат като "крайна мярка" и да бъдат запазени за болници, училища и заведения за социални грижи, предупреждава Кристин Лемайтер, изпълнителен директор на Германския съвет за устойчиво строителство.

Lemaitre също така отбеляза, че ще трябва да се промени не само инфраструктурата, но и начинът на живот на хората.

"Може би хората се нуждаят от по-дълги обедни почивки и от повече часове работа вечер", предложи тя, като повтори призивите за обедна "сиеста" в испански стил за германските работници. "Един открит плувен басейн, например, не може вече да се затваря в 19:00 ч. през лятото", добави тя. "Трябва да адаптираме начина си на живот към новите климатични условия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase