Снимка: БГНЕС

Норвежкият орган за защита на данните, Datatilsynet, обяви, че ще наложи дневна глоба от 1 милион норвежки крони (приблизително 90 хил. евро) на Meta Platforms, компанията майка на Facebook и Instagram, считано от 14 август, поради постоянни нарушения на поверителността, съобщи "TVP World".

Решението следва предупреждение, издадено от Datatilsynet на компанията на 17 юли. Регулаторът даде на технологичния гигант срок до 4 август, за да докаже, че е разгледал подчертаните проблеми с поверителността.

Въпросното конкретно нарушение включва практиката на Meta да събира потребителски данни, като например физическото местоположение на потребителите в Норвегия, и впоследствие да използва тези данни за насочена поведенческа реклама, модел, който обикновено се възприема в технологичната индустрия. Datatilsynet даде да се разбере, че подобни практики не са допустими в страната.

Тобиас Джудин, който ръководи международния отдел на регулатора, заяви: „От следващия понеделник до 3 ноември ще започне да се прилага дневна глоба от 1 милион крони.“

Последствията за Мета могат да се засилят още повече. Datatilsynet има възможност да направи решението си постоянно и да разшири териториалния обхват на наказанието, за да обхване цяла Европа. За да направи това, норвежкият регулатор ще трябва да отнесе решението си до Европейския съвет за защита на данните, който може да потвърди наказателната мярка.

Интересното е, че миналата седмица Meta разкри намеренията си да потърси съгласието на потребителите в Европейския съюз, преди да позволи на бизнеса да пуска целенасочена реклама въз основа на активността на потребителите в своите платформи, включително Facebook и Instagram. Тази промяна беше инициирана в отговор на регулаторни изисквания и е съобразена с директива по-рано тази година от ирландския комисар по защита на данните.

Въпреки че Норвегия не е член на ЕС, тя е част от единния европейски пазар, което прави нейните разпоредби особено влиятелни. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase