Снимка: БГНЕС

Венеция търси десет общопрактикуващи лекари и лансира атрактивна промоционална кампания, за да привлече най-подходящите кандидати. Отзоваха се 254 души от цял свят, като 64 от тях идват от Иран. Повечето са жени, които искат да избягат по този начин от неблагоприятната за тях атмосфера в страната им, пишат от "24 часа"

Сред кандидатиралите се да станат джипита в града на гондолите имаше доктори не само от цяла Италия, а и от Латинска Америка, Африка, Близкия Изток. Инициативата на местните здравни служби да „вербуват” лекари е заради липсата на джипита най-вече в крайните части на историческия център и на островите в лагуната. Всяка година 70-хилядният град се посещава от 20 млн.туристи от цял свят, затова и здравеопазването на Венеция се задъхва в обслужването им.

"Донеси ни твоята професия, за всичко друго ще помислим ние", се казва в комуникационната кампания на Здравната служба на града. Тя е придружена от проектирането на цветна анимирана графика върху фасадата на градската болница. На нея се вижда как лекар с бяла престилка "преглежда" прочутата камбанария на "Сан Марко". За да привлекат нови лекари, местните власти им предлагат безплатни кабинети за преглед, както и финансова помощ за жилище.

В момента градът разполага само с 44 джипита, повечето от които са в доста напреднала възраст. Догодина ще останат само 35 от тях. Намирането на заместници от града е на практика невъзможно за властите. Всяко джипи обслужва между 1500 и 1800 пациенти.

Остроумната кампания на властите успя да пробуди за кратко време огромен интерес у потенциални кандидати, които желаят да работят в историческия център. Две трети от кандидатите са мъже. Една трета от всички кандидатирали се за работа са на възраст под 40 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase