Снимка: БГНЕС
fallback

Лятото в Южна Европа става все по-интензивно, а пожарите в Гърция са тревожно повторение на смъртоносните пожари, които опустошиха страната през 2021 г.

Непоносимите горещини тази година принудиха властите да затворят Акропола и накараха туристите на италианския остров Сардиния да се приберат на закрито. И това е при глобално затопляне от само 1,2 градуса по целзий. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Учените твърдят, че ситуацията ще се влоши, дори и да ограничим повишаването на температурата до целта от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение.

Oще по темата

През уикенда около 19 000 души трябваше да бъдат евакуирани от гръцкия остров Родос, тъй като горските пожари продължаваха да горят и полетите бяха отменени. До понеделник в Гърция са регистрирани 162 пожара, а в северната част на остров Корфу през изминалата нощ са евакуирани още 2466 туристи и жители, включително 59 души, спасени от плажа от бреговата охрана. Тъй като горските пожари застрашават още пет села на остров Родос, е издадена нова заповед за евакуация.

Според доклад на Европейската комисия, публикуван тази година, в свят, в който затоплянето достигне 4C, наред с екологичния срив ще има и рязък спад на туризма на гръцките Йонийски острови с повече от 9%. При същия сценарий туризмът в Западен Уелс би се увеличил с около 16 %.

Тази промяна ще бъде удар за страните, които разчитат в голяма степен на посетителите за икономическия си растеж. През 2021 г. туристическата индустрия е допринесла с 14,9% за брутния вътрешен продукт на Гърция, а за Италия и Испания е добавила съответно 9,1 % и 8,5%.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 9 месеца

Кой ви позволи да използувате толкова много съвременна електрическа енергия за загряване на жиците, транзисторите, диодите, съпротивленията, кондензаторите в чиповете на компютрите и телефоните? В момента в европа е такъв студ, че единствено ме топли компютъра и телефона, а някой даже започнаха да си палят и джамалите в шатрите със слама!

54

Тези пожари

преди 9 месеца

Се палят умишлено от краварските системи ЗА ПРЕЕБА..НЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!! НЯМА КАК НА ВЕДНЪЖ МИЛИОНИ ДЕКАРИ ДА СЕ ПАЛЯТ ЗА ЕДИН ДЕН???ТЕЗИ ПОЖАРИ СА УМИШНО ПРЕДИЗВИКАНИ!!! АЗ НА КРАВАРИТЕ НЕ ВЯРВАМ ЛЪЖАТ МАЖАТ И ВЪШКИ ИМАТ!

53

Анонимен

преди 9 месеца

Учени предупреждават ,че течението Гълфстрим може да спре до 2025 , което ще свали температурите перманентно с 30 градуса т.е ледена епоха.

fallback