Снимка: БГНЕС

Лятото в Южна Европа става все по-интензивно, а пожарите в Гърция са тревожно повторение на смъртоносните пожари, които опустошиха страната през 2021 г.

Непоносимите горещини тази година принудиха властите да затворят Акропола и накараха туристите на италианския остров Сардиния да се приберат на закрито. И това е при глобално затопляне от само 1,2 градуса по целзий. Това коментира Михаела Кирилова, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Веселина Спасова.

Учените твърдят, че ситуацията ще се влоши, дори и да ограничим повишаването на температурата до целта от 2 градуса по Целзий, заложена в Парижкото споразумение.

Още по темата

През уикенда около 19 000 души трябваше да бъдат евакуирани от гръцкия остров Родос, тъй като горските пожари продължаваха да горят и полетите бяха отменени. До понеделник в Гърция са регистрирани 162 пожара, а в северната част на остров Корфу през изминалата нощ са евакуирани още 2466 туристи и жители, включително 59 души, спасени от плажа от бреговата охрана. Тъй като горските пожари застрашават още пет села на остров Родос, е издадена нова заповед за евакуация.

Според доклад на Европейската комисия, публикуван тази година, в свят, в който затоплянето достигне 4C, наред с екологичния срив ще има и рязък спад на туризма на гръцките Йонийски острови с повече от 9%. При същия сценарий туризмът в Западен Уелс би се увеличил с около 16 %.

Тази промяна ще бъде удар за страните, които разчитат в голяма степен на посетителите за икономическия си растеж. През 2021 г. туристическата индустрия е допринесла с 14,9% за брутния вътрешен продукт на Гърция, а за Италия и Испания е добавила съответно 9,1 % и 8,5%.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase