Украинската армия е започнала да използва касетъчните боеприпаси, осигурени от САЩ, като част от своето контранастъпление срещу Русия. Това твърдят двама американски служители и още едно лице, запознато с въпроса, съобщава Си Ен Ен.

Един от източниците поясни, че САЩ все още очакат актуална информация от украинските сили за ефективността на боеприпасите на бойното поле.

Координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби също потвърди, че украинските сили са започнали да използват боеприпасите.

"Те ги използват по подходящ начин. Използват ги ефективно и всъщност оказват влияние върху руските отбранителни формации и маневри", заяви той.

Бригаден генерал Александър Търнавски заяви в интервю в Централна Украйна миналата седмица, че боеприпасите могат радикално да променят сетуацията на бойното поле.

"Врагът също разбира, че с получаването на тези боеприпаси ние ще получим предимство", подчерта той.

На 8 юли САЩ обявиха, че ще изпратят на Киев касетъчни боеприпаси като част от пакет за отбрана на стойност 800 милиона долара, предназначен да гарантира, че руските сили няма да успеят да спрат украинска контраофанзива. Боеприпасите бяха доставени на украинските сили около седмица по-късно.

Касетъчните боеприпаси са забранени от повече от 100 държави. Те обикновено освобождават голям брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безразборно в широка област. Тези, които не се взривят, представляват опасност за години напред.

САЩ изпратиха моделите M864 и M483A1, които според администрацията на президента Джо Байдън са тествани през последните години, за да се гарантира, че имат по-нисък от 2,35% процент на отказ. Коефициентът на неработоспособност се отнася до процента експлозиви, които не успяват да се взривят и представляват риск за цивилните.

Украйна увери, че ще използва касетъчните бомби само за освобождаване на окупираните територии и че няма да ги употребява в градски райони. Вчера президентът Володимир Зеленски повтори тези уверения по време на срещата на върха на НАТО.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този тип оръжия.

Столтенберг заяви, че НАТО "няма позиция" относно касетъчните боеприпаси, тъй като някои съюзници са забранили използването им, а други - не. Той подчерта, че в случая това ще бъде решение на отделните правителства, а не на НАТО в цялост.

Няколко страни членки на Алианса, сред които Германия, Канада и Испания, вече изразиха несъгласието си с подобна доставка.

Някои депутати от Демократическата партия на САЩ също изразиха своите опасения. Руското посолство в САЩ осъди решението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase