Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в цяла Европа ще паднат под нулата този уикенд, тъй като на континента се наблюдава вълна от горещи ветрове, съчетана с пиковия сезон за производство на слънчева енергия.

Цените под нулата са предвестник на това, което предстои да се случи на европейските енергийни пазари, ако планираното производство на енергия от възобновяеми източници не бъде посрещнато с промяна в търсенето. Надеждата е, че в крайна сметка по-големият парк от електрически автомобили, по-интелигентните мрежи и по-добрите технологии за батерии ще наваксат изоставането, но засега несъответствието е главоболие за политиците и компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Рискът е, че продължителният спад на цените може да подкопае аргументите за бъдещи инвестиции, да увеличи разходите на потребителите и да доведе до загуба на енергия, която може да се използва за намаляване на търсенето на замърсяващи алтернативи.

Данните на Epex Spot SE от събота показват, че цените на електроенергията през по-голямата част от неделния ден са отрицателни в почти дузина държави, включително Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция. Това е вторият пореден ден на широко разпространени отрицателни цени, след като в средата на деня в събота електроенергията падна под нулата и в тези страни. В Холандия цената ще достигне до -73,76 евро за мегаватчас в неделя следобед.

Отрицателните цени не са новост, но се случват все по-често това лято, след като миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към електрическата мрежа, за да намалят търсенето на скъп природен газ. Новото производство помогна на ЕС да достигне крайъгълен камък по-рано това лято, когато месечната слънчева енергия за първи път надхвърли производството на електроенергия от въглища.

Тъй като до края на десетилетието изграждането на соларни инсталации ще бележи рекорди всяка година, а цените на панелите ще падат, единственият начин да се справим с негативното ценообразуване е да направим потреблението на енергия по-интелигентно.

"Отрицателното ценообразуване е важен сигнал в електроенергийната система за стимулиране на гъвкавостта и съхранението, които са от решаващо значение за съвременната електроенергийна система", казва Том Хадън, консултант в Arcadis LLP, базиран в Кардиф. "В момента отрицателното ценообразуване е грешка, но би трябвало да бъде характеристика."

Това означава, че енергийната система ще трябва да се адаптира. Рязкото увеличаване на количествата евтина енергия от възобновяеми източници, която е концентрирана само в няколко часа от денонощието, може да увеличи разходите на операторите на електропреносната мрежа за балансиране на системата. В крайна сметка тези разходи се разпределят върху сметките на потребителите.

В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия.

Вече има някои ранни примери за това на практика. Доставчикът на електроенергия за битови нужди Octopus Energy в Обединеното кралство има над 150 000 клиенти, които са сключили договори, предназначени да позволят на водачите на електрически превозни средства да зареждат, когато електроенергията е най-евтина и екологична, обикновено през нощта.

Миналата седмица британският мрежови оператор изтъкна като ключова стъпка възможните промени в това кога хората зареждат електромобили или отопляват домовете си с електрически термопомпи. Широкомащабното търсене, като например от водородни електролизери, също би могло един ден да увеличи производството, за да се съхранява енергия, която да се използва по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase