Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Истанбул, за да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, като на дневен ред е сделката за разрешаване на износа на украинско зърно, съобщават световните агенции.

Двамата лидери ще обсъдят също мирните преговори с Русия и предстоящата среща на върха на НАТО, написа Зеленски в Twitter. "Възстановяването на Украйна, договорите в областта на отбраната между нашите компании" са други теми, добави той.

По-рано Зеленски проведе разговори в Чешката република и Словакия. Очаква се двамата президенти да дадат съвместна пресконференция.

Зърнената сделка, сключена с посредничеството на Турция и ООН, позволява от миналото лято насам на корабите да превозват украински хранителни продукти от черноморските пристанища, въпреки продължаващата война с Русия. Тя изтича на 17 юли.

Украйна е сред най-големите производители на зърно в света и нейният износ се счита за жизненоважен за стабилизирането на световните цени на храните, отбелязва ДПА. По-рано Русия заяви, че е против подновяването на споразумението, като посочи като една от причините проблемите в руския износ на селскостопански продукти, информира БТА.

В писмено изявление днес ООН призова всички страни да удължат действието на сделката, "за да се даде приоритет на световната продоволствена сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase