Снимка: БГНЕС

Никой от наследниците на Силвио Берлускони няма да може сам да контролира фамилната империя „Фининвест”, но децата от първия му брак Марина и Пиер Силвио ще имат мнозинство в нея. Двамата получават равни квоти в частта на баща си в нея от 53 на сто, и така заедно стават мажоритарни собственици, „за обичта, която изпитвах към тях и за тяхната обич към мен”, както написал Берлускони. Това съобщи информационната агенция Анса, цитирана от "24 часа".

Според нея бившият премиер написал в завещанието си: „Благодаря, много любов на всички вас, вашият татко”. Анса допълни, че текстът на завещанието бил в плик с дата 19 януари 2022 г., Аркоре, и с надпис –„за моите деца”. В него имало лист, изписан с черно мастило – общо 15 реда. Берлускони написал писмото на път за клиниката „Сан Рафаеле”, обръщайки се към децата си с молба да вземат предвид волята му, в случай че не се върне повече от болницата. В писмото са описани желанията му за оставеното на брат му Паоло, на приятеля му Марчело Дел Утри и на Марта Фашина.

Според Анса починалият на 12 юни 2023 г. милиардер е оставил на брат си Паоло 100 млн. евро, а други 100 млн. - на последната жена до себе си Марта Фашина, която наричаше своя съпруга, но с която нямаше законен брак. Бившият премиер завещал и 30 млн. евро на Марчело дел Утри, бивш сенатор и съосновател с Берлускони на „Форца Италия”, който през 2014 г. беше осъден на 7 години затвор за връзки с мафията.

Голямата дъщеря Марина е президент на управителния съвет на "Фининвест", а големият син Пиер Силвио, както и трите деца от втория брак Барбара, Елеонора и Луиджи са членове на управителния съвет.

“Фининвест” контролира телевизионната империя „Медиасет” и издателската група „Мондадори”, както и 30 на сто от Банка Медиоланум. „Медиасет” се котира на борсата, където в момента се оценява на 1,8 млрд. евро. Акциите й се повишиха с 41 на сто през първите шест месеца на годината.

Завещанието на Берлускони беше отворено в офиса на миланския нотариус Ариго Роведа и прочетено в присъствието на двама адвокати в ролята на свидетели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase