Снимка: БГНЕС

Жозеф Гюре разглежда овъглените останки от магазина си за тютюневи изделия край Париж, който е един от стотиците бизнеси, разграбени по време на бунтовете, които причиниха щети за около един милиард евро в цяла Франция.

"Взеха целия ми живот, вече нямам нищо", каза Жозеф с треперещ глас.

Тридесетгодишният собственик на магазин каза, че магазинът му в Ньой сюр Марн снощи е бил нападнат от десет души, които взели "всичко, което могли", а после "изгорили всичко".

От 27 юни до вчера правителството е отчело нападения срещу десет търговски центъра, 200 супермаркета, 60 магазина за спортни стоки, почти 440 магазина за тютюневи изделия и 370 банкови клона.

Преминавайки през мястото, където вече няма електричество, Гюре се пита "защо го направиха, изгориха всичко в собствения си квартал".

"Сега трябва да карат десет минути, за да си купят цигари", казва Гюре, докато обикаля около счупените столове.
Президентът Еманюел Макрон допусна вчера, че "пикът" на размириците "е отминал", но въпреки това заяви, че остава нащрек през следващите дни.

Абделхамид Фадеуи, ръководител на частна охранителна фирма, заяви, че "всички се страхуват, че това е просто фалшиво успокоение" и че "повечето клиенти поддържат високо ниво на сигурност".

След протестите заради смъртта на Наел М., застрелян от полицията при спиране за проверка, щетите възлизат на "повече от един милиард евро, без да се смятат щетите за туризма", заяви в понеделник в интервю за вестник "Паризиен" Жофроа Ру дьо Безьо, ръководител на работодателската организация "Медеф".

"Ситуацията доведе до влошаване на имиджа на Франция, който сега трябва да бъде възстановяван", допълни той и предупреди, че чуждестранните инвеститори може да "захвърлят проектите" си в страната.

Тъй като някои собственици на магазини говорят за прекратяване на дейността си след нападенията, министърът на икономиката Брюно Льо Мер обеща правителствена помощ и призова застрахователите и банките да помогнат.
"Когато магазинът ти е бил напълно изгорен, когато работата, която си вършил целия си живот, е превърната в пепел, държавата трябва да бъде до теб", каза той вчера, като обеща "анулиране на данъци и социални такси за всеки отделен случай за най-засегнатите собственици на магазини".

Асоциацията на застрахователите помоли вчера членовете си да намалят самоучастието на "малките независими собственици на магазини, които са били най-силно засегнати" от размириците.

Фирмите бяха помолени да удължат срока за деклариране на щети от пет на 30 дни и да ускорят изплащането на обезщетения, включително авансови плащания за "най-трудните ситуации", се казва в изявление на асоциацията.
Председателят Флоранс Люстман каза пред "Франсенфо", че застрахователите са получили 5800 иска на стойност "най-малко 280 милиона евро", което е значително повече от тази след продължилите три седмици протести през 2005 г., чиято стойност е била общо 204 милиона.

Даниел Бал, генерален мениджър на кооперативната банка "Креди Мютюел Алианс Федерал", каза, че ще предложи на засегнатите предприятия гратисен период при изплащането на заеми или краткосрочни овърдрафти.

"Клиентите, които живеят в тези квартали, често не са от най-заможните и ние искаме да ги подкрепим, защото те са жертви в квартали, където е имало бунтове", допълва Бал.

Въпреки че правителството се надява животът в страната да се върне към обичайния, охранителните фирми увеличават персонала си, за да отговорят на рязкото нарастване на търсенето им.

"Има фирми, които удвоиха или утроиха персонала си за охрана", каза директор на охранителна фирма.
"Секторът е изключително натоварен, трябват ни около 20 000 или 22 000 допълнителни охранители", за да отговорим на търсенето, добави той.

Жереми Регаладо, ръководител на фирмата за ремонт на стъкла "Уъндърглас", заяви пред Франс прес, че "имахме толкова много обаждания, че се наложи да откажем на някои клиенти".

"Само в петък за по-малко от шест часа заковахме дървени дъски на десет магазина, за да ги защитим", добави той. /Ема Лакост и Тео Мари-Куртоа от Франс прес, превод от английски език: Анелия Пенкова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase