Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон попадна под ударите на критиката за това, че е присъствал на концерта на Елтън Джон в Париж, докато страната се справяше с насилствените масови протести, включващи грабежи и вандализъм в различни градове след убийството на тийнейджър от полицията в парижко предградие.

Кадри, споделени в социалните мрежи показват Макрон и съпругата му Брижит Макрон на прощалния концерт на Елтън Джон в Париж на втория ден от кризата.

На кадрите се вижда, че семейство Макрон танцуват и се наслаждават на концерта, което предизвика възмущението на много хора.

"Президентът на републиката се забавлява на концерта на Елтън Джон, докато Франция гори", заяви един потребител, като други също го критикуваха за безразличието му към инцидента, който предизвика вълнения в страната.

На целия този фон присъствието на Макрон на концерта предизвика критики от опозиционни политици. Френският евродепутат Тиери Мариани каза, че според него "Макрон се държи незряло". "В момент, когато Франция е в пламъци, Макрон не е до министъра на вътрешните работи или полицията, той предпочита да аплодира Елтън Джон. Всеки има своите приоритети. Колко безотговорно!", написа още политикът в Туитър. Жан-Филип Танги, депутат от крайнодясната партия Национално обединение, също обърна внимание на неуместната постъпка на президента. „Докато Франция е опожарена въпреки усилията на правоприлагащите органи да потушат безредиците, Еманюел Макрон отива на концерт на Елтън Джон“, туитна той.

Макрон и съпругата му Брижит се снимаха с британския певец в бекстейджа.

През нощта от петък срещу събота полицията арестува 1311 души - най-високата цифра от началото на бурните протести заради убийството от упор от полицай на Нахел М. в парижкото предградие Нантер във вторник.

На различни места в страната бяха разграбени магазини и нападнати кметства от банди, често съставени от тийнейджъри, организирани в социалните мрежи.

Протестите във връзка със смъртта на тийнейджъра, който е от алжирски произход, отново извадиха на показ тежкото расово напрежение в съвременна Франция и засилиха контрола върху полицията, която отдавна е обвинявана, че нарочва малцинствата.

Кризата е изключително нежелана за президента Макрон, който очакваше да продължи втория си мандат, след като се справи с протестите, които избухнаха през януари заради реформата, повишаваща пенсионната възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase