Снимка: БГНЕС

Когато първата фаза на строителството приключи през 2026 г., мястото на бившето летище в Атина ще бъде неузнаваемо. Въпреки че проектираният от Еро Сааринен източен терминал ще остане на мястото си, изоставените хангари и писти ще бъдат заменени от многофункционално съоръжение - обявено за интелигентен град - с размер два пъти по-голям от нюйоркския Сентръл парк.

В рамките на три години на площ от 650 акра по югоизточното крайбрежие на Атина ще бъдат построени около 10 000 луксозни къщи и апартаменти на брега на морето, хотел Mandarin Oriental, един от най-големите търговски центрове в Южна Европа, пристанище за мегаяхти, казино с марката Hard Rock, модерен спортен комплекс, частно училище, културни и развлекателни центрове, обширен плаж и зелена площ от два милиона квадратни метра, която ще бъде най-големият крайбрежен парк в Европа, с изглед към лазурните води на залива Сароника.

Накратко, този частно финансиран проект, наречен Елиникон, ще преобрази гръцката столица.

По време на откриващото събитие през октомври миналата година министър-председателят Кириакос Мицотакис определи Елиникон като "пролог към нова ера за крайбрежието", като отбеляза, че се очаква той да генерира над 14 млрд. евро данъчни приходи през 25-годишния си жизнен цикъл. Тъй като страната все още се изправя на крака след продължилата десетилетие дългова криза, Елиникон се издига като символ на възраждането на Атина.

Докато в много части на света големите строителни проекти се ограничават поради нарастващите разходи за строителство, повишаването на лихвените проценти и недостига на работна ръка, Гърция се намира в необичайно силна икономическа ситуация. Тя е облагодетелствана от възстановяването на туризма, силните продажби на жилища и търговски обекти и оптимизма на инвеститорите относно завръщането на власт на подкрепящия бизнеса Мицотакис, който току-що беше преизбран на общи избори.

Това се съчетава с бум на инфраструктурни и културни проекти, включително откриването през 2017 г. на Културния център на фондация "Ставрос Ниархос" - комплекс за образование, изкуство и отдих, в който сега се помещават Националната библиотека на Гърция и Гръцката национална опера, и дебюта през 2020 г. на Националния музей за модерно изкуство в бивша бирена фабрика. Планира се значително обновяване на 150-годишния Национален археологически музей, а градът също така започна строителството на четвърта линия на метрото, чиято първа отсечка ще бъде открита през 2029 г. и която ще свързва гъсто населени квартали като Кипсели и Галаци с центъра.

Тази енергия се усеща и по улиците. Атинските кафенета и таверни гъмжат всяка вечер от седмицата, а туристите обикалят площадите, където някога бунтовници са се сблъсквали с полицията. Това доведе и до ново ниво на богатство: градът се сдоби с девет нови 5-звездни хотела между 2019 и 2022 г., с което броят им достигна 30, а Conrad и Waldorf Astoria в момента работят върху луксозен комплекс, който ще съчетава хотелиерски услуги с елитни апартаменти

Този пазар се опитва да използва и Елиникон. За да генерира начална динамика, строителният предприемач Lamda започна да продава жилищни имоти в 200-метровата кула Riviera Tower - която скоро ще бъде най-високата сграда в страната - със средна цена от 14 000 евро за квадратен метър. Това е значително по-скъпо от средната стойност от около 1809 евро за метър в центъра на Атина и 3368 евро в съседните южни предградия на Елиникон, по данни на гръцкия уебсайт за недвижими имоти Spitogratos, но също така е относително изгодно в сравнение с цените на имотите от висок клас на други места в Европа.

Досега са продадени всички 170 апартамента в кулата, като по-голямата част от тях са предназначени за гръцки граждани и членове на гръцката диаспора. Продажбите на наеми и имоти в "Елиникон" досега са достигнали 1,2 млрд. евро, а цените на жилищните имоти в съседните предградия също започнаха да се покачват. Lamda ще започне да продава извън Гърция от следващата година.  

Нарастващите цени на имотите са чувствителен политически въпрос в Атина, тъй като жителите се конкурират с богати чужденци, наемодатели на Airbnb и инвеститори за ограничени жилища, а непредсказуемото увеличение на наемите поражда страх от изселване. За да овладее ситуацията, по-рано тази година правителството въведе програма за отпускане на ниски или безлихвени заеми на хора на възраст под 39 години, които искат да придобият първия си имот. От 1 юли ще влязат в сила и правила, които ще увеличат минималната инвестиция в имот, необходима за получаване на "златна виза", от 250 000 евро на 500 000 евро в някои части на страната, включително в Атина.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase