Снимка БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Европейският съюз (ЕС) се готви за дълго продължение на военния конфликт в Украйна и трябва да продължи настоящата политика на подкрепа за Киев. Според него в момента Украйна продължава да води контраофанзивни операции и търси възможност за пробив на фронтовата линия в различни посоки.

"Трябва да се настроим за това, че военният конфликт в Украйна може да продължи дълго време. Има основание да обсъдим как ще организираме подкрепата си за Украйна в бъдеще", заяви Шолц на срещата на върха на Съвета на ЕС.

Още по темата

Според германския канцлер държавите - членки на ЕС, трябва да са готови да предоставят "военна, хуманитарна и финансова помощ на Украйна за дълго време".

На 12 юни европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон също заяви, че ЕС се подготвя военните действия в Украйна да се проточат няколко години. Той смята, че ЕС трябва да продължи да налага нови санкции срещу Русия.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви преди една година, че допуска, че конфликтът в Украйна ще се проточи. Японският министър-председател Фумио Кишида изрази подобни опасения през май 2023 г. Министърът на отбраната на САЩ Кристин Уормут смята, че конфликтът в Украйна "ще се реши от само себе си".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase