Снимка: БГНЕС

Киев заяви, че е дошло времето НАТО да изясни позицията си относно членството на Украйна преди ключовата среща на върха на Алианса следващия месец, съобщава "Франс прес".

"Украйна продължава да работи активно с всички съюзници в НАТО, за да ги убеди, че е дошло времето за яснота относно членството ѝ в Алианса", написа в Туитър външният министър Дмитро Кулеба след телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Очаква се бъдещите отношения между Украйна и НАТО да бъдат ключов въпрос в дневния ред на срещата на върха на военния съюз във Вилнюс на 11-12 юли.

В реч пред украинския парламент вчера Зеленски заяви, че закалените в битки украински войски ще помогнат за укрепването на НАТО - а няма да го отслабят - когато Украйна излезе "победител".

Още по темата
По-рано тази седмица Столтенберг посочи, че е от решаващо значение Алиансът да продължи да подкрепя Украйна срещу руската инвазия, като съюзниците от НАТО ще проправят път към членството на Киев в Алианса.

Руският лидер Владимир Путин многократно се противопостави на разширяването на НАТО на изток, обвини страните членки на НАТО в намеса в конфликта в Украйна с дарените оръжия на Киев и посочи, че Западът планира да разкъса Русия.

Дори самият Зеленски призна този месец, че Украйна няма да може да се присъедини към НАТО преди края на руската инвазия.

Нахлуването на руските сили в Украйна през февруари миналата година насърчи военния съюз, създаден преди почти 75 години, да се изправи срещу Съветския съюз.

Страните членки на Алианса обаче са разделени по отношение на Украйна. Столтенберг заяви, че всички те са съгласни да се придържат към обещанието от 2008 г., че Украйна ще се присъедини в някакъв неопределен момент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase