Снимка: БГНЕС

НАТО трябва да разгледа възможността за пропускане на изискването за План за действие за членството на Украйна като част от пътя ѝ към присъединяване към алианса, заяви днес британският министър на отбраната Бен Уолъс, съобщи "Ройтерс".

Всеки ход за отпадане или заобикаляне на изискванията за План за действие за членство към Украйна, което има за цел да помогне на кандидатите да изпълнят определени политически, икономически и военни критерии, би могъл да ускори присъединяването ѝ.

"Мисля, че задължително трябва да разгледаме възможността да прескочим Плана за действие за членство", заяви Уолъс на съвместна пресконференция с канадската министърка на отбраната Анита Ананд в Лондон.

Британският министър заяви, че не може да гарантира пълно съгласие по отношение на тази стъпка преди срещата на върха на НАТО в Литва през следващия месец, но добави, че е възможно да се премахнат други пречки пред кандидатите за членство в Алианса, предаде БТА.

По време на срещата в Лондон Ананд заяви, че Канада ще изпрати два кораба през следващия месец, които да патрулират в северните европейски води и да търсят морски мини като част от мисията на НАТО, базирана в Латвия.

Двата кораба, които се очаква да отплават от Халифакс в понеделник, ще се присъединят към противоминната група на НАТО, която е била създадена през 1973 г. с цел разчистването на Ламанша от мини след Втората световна война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase