Снимка: БГНЕС

Общо 168 мигранти бяха спасени в четвъртък близо до испанските Канарски острови. Toва съобщиха службите за спешна помощ, ден след като благотворителните организации за мигранти изразиха опасения, че повече от 30 мигранти са загинали, след като тяхната надуваема лодка е потънала на същия маршрут.

Испански официални лица потвърдиха, че са открити телата на дете и мъж, а марокански патрули спасили 24 души от потънала лодка.

Организациите, фокусирани върху миграцията, разкритикуваха Испания и Мароко за липсата на навременна намеса. През нощта службите за спешна помощ помогнали на още 114 мигранти в две лодки. От тях 53 души са били откарани в Лансароте, а 61 мигранти, включително бебе и майка му, са откарани в болница в Гран Канария.

Още по темата
Телевизионни кадри показват спасителите да помагат на пристигащите мигранти в пристанището Аргинегин в Гран Канария. В четвъртък сутринта беше открита трета лодка с 54 души на борда, които бяха откарани в Лансароте в добро здравословно състояние.

Същевременно испанският спасителен кораб Aita Mari, принадлежащ на организацията Salvamento Maritimo Humanitario (SMH), заяви, че е спасил 294 души от мигрантска лодка в италиански води край остров Лампедуза. Съвместна операция между Aita Mari, спасителния кораб Nadir и италианската брегова охрана е била извършена за изваждане на всички на борда.

Атлантическият миграционен път, използван от мигранти от Субсахарска Африка, е един от най-опасните в света. Според Международната организация по миграция на ООН през 2022 г. загинали са поне 559 души, включително 22 деца, докато се опитвали да достигнат до Канарските острови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase