Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заминава на двудневно посещение в Австрия по покана на австрийския канцлер - Карл Нехамер.

Очаква се с него държавният ни глава да обсъди задълбочаването на сътрудничеството между София и Виена, както и присъединяването на страната ни към Шенген.

В края на миналата година Австрия гласува против присъединяването на България и Румъния с мотива, че премахването на граничния контрол с двете страни ще увеличи мигрантския натиск. Това е позиция, която София и Букурещ не споделя, напомняйки, че са изпълнили всички технически критерии за членство.

Охраната на външните граници на Европейския съюз и борбата с нелегалната миграция Радев и Нехамер обсъдиха и в началото на юни, когато двамата разговаряха на европейски форум в Молдова.

Тогава българският държавен глава подчерта, че със съдействието на Европол страната ни работи по проект за създаване на оперативна работна група за борба с финансовите центрове с редица европейски страни, които направляват потоците нелегални мигранти.

Преди срещата си с австрийския канцлер във Виена днес президентът Радев ще участва в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия. В събитието ще се включат представители не българския и австрийския бизнес.

Утре Румен Радев ще участва във Европейския форум “Вахау“, който се провежда в Долна Австрия. Темата на тазгодишното издание на международното събитие е - изграждане на устойчива, зелена и конкурентно способна Европа.

Той се организира от 1995 г., когато Австрия се присъединява към Европейския съюз. На събитието се обсъждат общи европейски политики и идеи за бъдещето на съюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase