Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г., заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите. Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

До IQ 3.14

преди 11 месеца

Ти не си толкова повреден. Причината са "архитектите" в пенсионната ни с.И.с-Тема, сътворили начина на изчисление, още от "оно време" А още по-повредени са ония, които приватизираха/т.е. оплячкосаха и разграбиха целият природен и човешки труд от човешкия ресурс/ - От един Дедо Морз от бившия ОК Риболов, който по документация за получено възнаграждение трябваше да има поне една...ТАВАНСКА пенсия.Работил при екстремни условия с висока квалиикация, по м-ународни стандарти по 12 часа , по 6 месеца.

116

Анонимен

преди 11 месеца

Българския народ не видя капка добрина от ЕС нито от Нато. Само елита взе всичките пари и забогатя. Живее в други измерения.Открадна всичко но това стана възможно защото такава корумпираща е схемата на самия ЕС и ЕК корупционна.

115

Анонимен

преди 11 месеца

По рано чета че Американец убил Рускиня в армения после избягал в грузия и от там в турция натовска страна американска и тя. Либерална демокрация !!!

fallback