Снимка: Pixabay

Доклад на Европейския съюз тази седмица ще каже, че Украйна е изпълнила две от седем условия, за да започне преговори за членство, казаха двама източника от ЕС, като в блока са готови да подчертаят напредъка, постигнат въпреки войната, предизвикана от инвазията на Русия, съобщава "Ройтерс".

В изключително символичен ход ЕС даде на Украйна официален статут на кандидат за членство преди година - четири месеца след като Русия нападна страната на фона на усилията й за интеграция със Запада.

Но ЕС постави седем условия - включително за съдебна реформа и ограничаване на ендемичната корупция - за започване на преговори за присъединяване. Украйна призова преговорите да започнат тази година.

Докладът на Европейската комисия е крайъгълен камък в този процес, който привържениците на стремежа на Украйна за бързо присъединяване към ЕС се надяват да завърши с решение на 27-те страни-членки на блока през декември да започнат преговорите с Киев.

Двама високопоставени служители на ЕС, които бяха информирани за доклада, който не беше оповестен, казаха, че Украйна е изпълнила два от критериите досега. Един от служителите каза, че те са свързани със съдебната реформа и медийното законодателство и добави, че акцентът в доклада е върху положителните страни.

"Има напредък. Докладът ще бъде умерено положителен", каза човекът, пожелал анонимност. "Не става въпрос за разкрасяване на реалността, а за признаване на напредъкАСлужителят посочи, че Украйна е назначила нови ръководители на Специализираната антикорупционна прокуратура и Националното антикорупционно бюро, както се изисква, въпреки че нейният закон срещу олигархията от 2022 г. беше счетен за недостатъчен, наред с други.

Докладът - обявен за междинна актуализация преди по-официална оценка през октомври - ще бъде изпратен на 27-те национални пратеници на ЕС в центъра на блока Брюксел в сряда, а след това на среща на министрите по европейските въпроси в Стокхолм в четвъртък.

27-те страни членки имат последната дума дали и кога да започнат преговори за членство с Киев.

За да отговаря на условията, Украйна ще трябва да приведе законите си в съответствие с много обширни стандарти на ЕС, вариращи от климата до труда. На практика пътят на Украйна към членството ще отнеме години и малцина вярват, че страната може да се присъедини, докато е във война с Русия.

Съседите на Украйна от източния фланг на ЕС, Полша и балтийските държави, като цяло подкрепят бързия път за Киев, докато западните, по-стари държави-членки, включително Франция, Германия и Холандия, са по-хладни към идеята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase