Снимка: БГНЕС

Тесен тунел за бягство от времето на Студената война, прокопан под Берлинската стена, бе открит при строителни работи в германската столица, предаде ДПА.

Тунелът, който е широк едва 50 см и висок 70 см, е открит под улица в центъра на Берлин, която някога е била укрепена граница между комунистическа Източна Германия и анклава, контролиран от западните съюзници.

Тунелът е открит по-рано този месец по време на строителството на нов жилищен комплекс, съобщи вчера берлинският вестник "Бе Цет" (BZ).

"За съществуването на тунела вече се знаеше, но геофизичните изследвания показваха, че той се намира по-дълбоко под земята", каза пред вестника представител на берлинската служба за опазване на историческото наследство.

Режимът в Източна Германия издига строго охраняваната Берлинска стена, за да попречи на гражданите си да бягат в капиталистическа Западна Германия. В отчаянието си много хора се опитват тогава да избягат на Запад чрез подземни проходи. В участъка на улица "Бернауер", където е открит най-новият тунел, е имало прокопани поне още 12 тунела за бягство.

Говорител на строителната компания заяви, че не иска да разрушава тунела или да го запълва с бетон, а ще вземе мерки за неговото запазване за изследователски цели. /БТА, десислава Иванова/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase