Снимка: БГНЕС

Ето сюжета: медиен магнат милиардер умира след години на здравословни проблеми, оставяйки пет деца от два различни брака, за да разделят империята, която е изградил от нулата.

Това не е телевизионният хит Succession, а истинската история за живота и смъртта на Силвио Берлускони, бившият италиански премиер, който почина на 86-годишна възраст.

След години на зашеметяващи разкрития за неговите "бунга бунга" партита с млади жени, присъдата му за данъчни измами, предполагаемите му връзки с мафията и огромното му его, петте деца на Берлускони сега ще излязат от сянката му и светът се чуди какво ще се случи в следващия епизод.

Разликата със Succession е, че досега не е имало спор кой ще поеме империята - тази роля се пада на най-голямото дете на Берлускони Марина, 56, смятана за най-близката на Силвио, най-добрият бизнес мозък на клана, а сега и  ръководител на неговия холдинг фирма "Фининвест".

Омъжена за балетист, Марина следеше зорко интересите на баща си и според вътрешна информация блокира плана му през 2022 г. да се ожени за приятелката му Марта Фашина, която беше с 53 години по-млада от него.

Следващото по ред в клана е второто дете на Берлускони, 53-годишният Пиер Силвио, който беше поставен начело на семейната телевизионна мрежа Mediaset под ръководството на Феделе Конфалониери, училищен приятел на Берлускони, който някога го акомпанираше на пиано, когато пееше в нощни клубове.

И Марина, и Пиер Силвио са родени от първата съпруга на Берлускони, която той напусна заради актрисата Вероника Ларио, след като я видя гола в роля в театър в Милано, само за да се разведе с нея по-късно заради предпочитанията му към тийнейджърките.

Преди раздялата си с Вероника през 2019 г. Берлускони имаше три деца с нея. Най-голямата, Барбара, която сега е на 38 години, зае старша роля във футболния клуб на Берлускони Милан, докато той не беше продаден, и за кратко излизаше със звезден бразилски нападател от отбора, преди да се съсредоточи върху отглеждането на пет деца, които имаше от двама партньори.

По-малката й сестра Елеонора, на 36, се отправи към Лондон, за да купи викторианска къща край Ladbroke Grove с британския си партньор Гай Бинс, модел, докато най-малкият син Луиджи, на 34, остана в родния град на семейството Милано, за да инвестира в стартирането на UPS.

Петимата герои от историята на Берлускони рядко попадат в новините, отчасти благодарение на почтителните италиански папараци и отчасти защото са предпочели да имат деца, 16 на брой, вместо да се мотаят по дискотеките.

Клюките, които се появяват за тях - например снимка на Марина, къпеща се гола до кръста през 2010 г. - обикновено се публикуват от списание Chi, собственост на издателската компания на Берлускони Mondadori, която Марина управлява, което предполага, че всичко е проверено и одобрено.

Единственото изключение е когато Барбара беше щракната да излиза от нощен клуб в Милано през 2007 г. Това не беше проблем - тя накара баща си да плати 20 000 евро, за да купи снимките и да ги изтегли от пазара, пише The Times.

Съперничещо списание публикува миналата година снимки на британския съпруг на Елеонора, който целува непозната жена, оставяйки на Chi да публикува новината, че двойката се е разделила.

Със смъртта на баща си децата вече не могат да избегнат светлината на прожекторите, докато светът чака да чуе как телевизионната, издателската и банковата империя на Берлускони ще бъде разделена.

Марина и Пиер Силвио, най-възрастните деца на Берлускони, вече притежават почти 8% всеки от холдинговата компания Fininvest, а 21,4% дял е съвместна собственост на трите деца от втория му брак, което повдига въпроса как Берлускони е решил да раздели контролния пакет. Той притежаваше дял от 61%

Ще бъдат ли равни дялове за всички или ще има повече за двете най-големи деца, които имат управленски роли в империята, и ако да, какви размирици може да предизвика това?

"Всичко е свързано с това как са разделени 61% и какви роли оставя на трите по-малки деца. Очаквам да видя известна злоба", каза Сандро Орландо, журналист от италианското списание Oggi, пред The Times. "Отношенията между Марина и Пиер Силвио, от една страна, и трите деца на Вероника, от друга, винаги са били студени, още повече след като Вероника се раздели със Силвио."

Той обаче се съмнява, че напрежението ще доведе до това по-младото трио да оспори влиянието на Марина в империята. "Те се насочват към 40 и не са имали оперативни роли, а след това идват парите – те бяха на опашка за дял от 90 милиона евро дивидент, произведен от Fininvest през февруари."

Алън Фридман, биографът на Берлускони, който стои зад телевизионния документален филм My Way и който присъства на семейни обяди, омаловажава семейното напрежение, твърдейки, че "Всички се подчиняват на Марина, защото знаят, че тя ще увеличи максимално стойността на акциите за тях – това е по-скоро сапунена опера, отколкото Succession."

"Италианските династии често започват с велик лидер, но както казват италианците, кръвта често се разрежда от второто поколение, което се състои от деца, чакащи своите дивиденти", допъбва той.

Мария Латела, която написа биография на Вероника, също прогнозира гладко наследяване. "Вярвам, че всичко беше решено преди известно време, като се има предвид, че здравето на Берлускони беше под въпрос известно време. Двете групи деца имат достатъчно богатство за поколения напред. Мисля, че отношенията им са добри. Те също така са виждали много примери за неправилно наследяване и са твърде умни, за да се борят", каза тя.

Това означава ли, че няма обрати в сюжета? Не съвсем - може да има огромен обрат в първия епизод, включващ внезапното напускане на Марина от ръководството и преминаването й в политиката.

Смъртта на Берлускони може да не разклати лодката във Fininvest, но може да доведе до катастрофа за неговата политическа партия Forza Italia, която е ключов партньор в коалиционното правителство на премиера Джорджия Мелони.

Откакто извади много от първоначалните си депутати от своите медийни компании, за да създаде Forza Italia и да зашемети Италия, като спечели първите си избори през 1994 г., Берлускони се отнасяше към партията като към свое собствено творение, финансираше я, рекламираше я по своите телевизионни станции и потушаваше перспективи за потенциални наследници.

"Сега не е останало много от Forza Italia – това беше партия, съсредоточена върху лидерството на Берлускони, нямаше чакащ лидер и със сигурност не можеше да продължи да съществува като едно време", каза Лоренцо Преглиаско, директор на социологическата фирма You Trend.

Освен ако партията не се обърне към единствения човек, който може да се намеси и да управлява същата власт като Берлускони. "Вярвам, че Марина ще се засили, ще поеме партията и ще се кандидатира за Европейския парламент през 2024 г., за да получи народна легитимност", каза Роберто Д’Алимонте, професор по политика в Римския университет Луис.

"Подозирам, че семейство Берлускони е решило, че трябва да контролира партията и че само член на семейството може да го направи", добави той. Тази идея предполага, че семейната империя все още се нуждае от глас в политиката, както се случи в годините, когато Берлускони успя да изглади медийните регулаторни проблеми благодарение на политическата си власт.

Фридман изключи Марина да се премести от бизнеса към политиката. "Тя е твърде плаха, твърде задкулисна и харесва бизнеса твърде много", каза той. "В най-добрия случай тя ще бъде създател на крал, избирайки следващия лидер на Forza Italia", добави той.

За всички отговори, очаквайте следващия епизод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase