Снимка БГНЕС

Министрите на вътрешните работи на ЕС постигнаха споразумение за миграцията, описано като историческо, според което държавите от ЕС ще плащат по 20 000 евро за всеки мигрант, когото откажат да приемат, съобщава euractiv.com, цитиран от "Труд".

Шведският министър по въпросите на имиграцията Мария Малмер Стенергард, която председателстваше разговорите в Люксембург в четвъртък, определи споразумението като "историческа стъпка", която може да разреши многогодишните ожесточени спорове относно правилата на блока за имиграция и предоставяне на убежище.

Споразумението беше постигнато, след като исканията за "задължително преместване" на мигрантите от държави на първа линия като Италия, Гърция и Малта бяха изоставени в полза на финансова санкция от 20 000 евро за всеки мигрант, когото дадена държава членка заяви, че не може да го приеме.

Плащанията ще постъпват в общ фонд на ЕС, управляван от Комисията, за финансиране на проекти, насочени към преодоляване на първопричините за миграцията, заявиха представители на ЕС.

Компромисът обаче не получи единодушна подкрепа. В началото на заседанието полският министър Бартош Гродецки заяви, че правителството му ще откаже да плаща "глобите" на ЕС за това, че не приема хора.

"От политическа и прагматична гледна точка този механизъм е неприемлив за нас", каза той.

Полша е приела повече от един милион бежанци, които избягаха от Украйна след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

Въпреки това само Унгария, която вероятно е правителството на ЕС с най-силна антимигрантска позиция, се присъедини към Полша в противопоставянето на споразумението, нарушавайки това, което Стенергард описа пред журналисти като "много солидно квалифицирано мнозинство".

Ще бъде създадена и нова система за преразпределение на мигрантите, която ще определи ефективни квоти за броя на хората, които държавите на първа линия трябва да приемат, преди да поискат помощ.

Правителствата ще бъдат задължени да обработват молбите на мигрантите в рамките на шест месеца, в сравнение с първоначално предложения 15-месечен срок.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase