Снимка: БГНЕС
fallback

Световната банка ще подкрепи Украйна чрез извършване на бърза оценка на щетите и нуждите на страната след унищожаването на язовир "Нова Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, съобщава "Ройтерс".

Анна Бьерде, управляващ директор по операциите на Световната банка, посочи, че разрушаването на водното съоръжение има много сериозни последици за предоставянето на основни услуги и за по-широката околна среда.

Новата оценка на щетите ще се основава на предишния анализ на банката за щетите върху инфраструктурата и сградите на Украйна, който изчисли, че възстановяване на икономиката на Украйна след инвазията на Русия ще струва 411 милиарда долара.

Oще по темата
Украинският премиер Денис Шмихал, заяви, че е разговарял с Бьерде за въздействието от срутването на язовира и тя го е уверила, че Световната банка ще извърши бърза оценка на щетите и нуждите.

Украйна твърди, че наводнението ще остави стотици хиляди хора без достъп до питейна вода, ще заблати десетки хиляди хектари земеделска земя и ще превърне най-малко 500 000 хектара, лишени от напояване, в пустини.

Международният валутен фонд също изрази загриженост за последиците от взрива на язовир "Нова Каховка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 месеца

Плоскоземеца си безполезен безполов некъв който напразно тъпче земята. Кой би ти платил сорросоидче американското Непео ли.

22

Случаен минувач

преди 10 месеца

Защо Русия ще взривява язовирната стена, за да остави Крим без вода ли? Или Запорожката АЕЦ, която контролира? Толкова е елементарно, че всеки нормален човек сам ще си отговори на тези въпроси.

21

Бай Дрън

преди 10 месеца

Глупосттии Световната банка не помага, тя взема-пари, суверинитет, заробване. Не знам на каква основа ще помага, след като хората в тоя район са гласували за присъединяване към РФ. Освен да изгони хората и тогава да помага, друг начин не виждам. Другия вариант е да се договори с РФ, щом толкова иска да помага.

fallback