Снимка БГНЕС
fallback

Европейската комисия даде зелена светлина на ваксината на британската фармацевтична компания „ГлаксоСмитКлайн“ срещу респираторния синцитиален вирус, който причинява заболяването бронхиолит, което отнема живота на хиляди хора всяка година, предаде Франс прес.

Дадено е разрешение за поставяне на ваксината на възрастни хора, става ясно от днешно изявление на „ГлаксоСмитКлайн“. Боледуване от бронхиолит при възрастни хора може да приключи с летален изход, уточнява Ройтерс, цитиран от skener.news.

Даденото разрешение е последната стъпка от процеса по разрешаване на ваксината в Европейския съюз, след като Европейската агенция по лекарствата препоръча през април употребата ѝ да бъде одобрена. Миналия месец ваксината бе одобрена и от американската Агенция по храните и лекарствата, като бе дадено разрешение за поставянето ѝ на хора на и над 60 години – същата възрастова група, за която бе дадено разрешение и в Европа, уточнява БТА.

В европейските страни респираторният синцитиален вирус всяка година отнема живота на около 20 хиляди души на възраст 60 и повече години, като тази статистиката е само за смъртните случаи, настъпили в болнични заведения. Бронхиолитът е често срещано респираторно заболяване и в ранна детска възраст. При възпалението им се блокира въздушният поток, което причинява затрудненото дишане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 месеца

Много хитро, ковид ваксини, сега ваксини срещу бронхиолит, все с грижа за възрастните. Защо не им дадат пари и осигурят добър живот, а все за боц боц мислят с много любов.:))

22

Анонимен

преди 10 месеца

След ковид ваксината, много трудно някоя ваксина ще получи доверие от хората.Само ЕС да не реши да я прави задължителна,това окончателно ще откаже всички от нея

21

Анонимен

преди 10 месеца

Щом ЕС я разреши,значи нещо не е наред и с тая ваксина Нека първо си я нашибат психопатите в Европарламента и такива като траверсата ваксър дето пише по-долу. Ние ще пропуснем, защото не вярваме на тая корумпирана ***

fallback