Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви в сряда, че ще отпусне 1.23 милиарда евро за инициативи за психичното здраве в Европейския съюз и ще превърне психичното здраве в стълб на здравната политика, предаде "Ройтерс".

"Днешният ден бележи ново начало за всеобхватен, ориентиран към превенцията и подход към психичното здраве на равнище ЕС с участието на множество заинтересовани страни", каза в изявление Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните.

"Необходимо е да премахнем стигматизацията и дискриминацията, така че нуждаещите се да могат да достигнат и да получат необходимата подкрепа. Болестта не е порок и е наш дълг да гарантираме, че всеки нуждаещ се от помощ може да получи достъп до такава", допълни тя.

Според Еврокомисията проблемите, свързани с психичното здраве, са засегнали около 84 милиона души още преди пандемията от COVID-19.

По груби изчисления общата цена на проблемите с психичното здраве - която включва както цената за здравните системи и за програмите за социална сигурност, така и понижената заетост и понижената продуктивност на работниците - възлиза на повече от 4% от БВП във всички държави, членки на ЕС, което се равнява на повече от 600 милиарда евро годишно, се посочва в съобщение на Европейската комисия, предаде "Дневник".

Ситуацията се е влошила след пандемията на фона на войната в Украйна, загрижеността за климатичните промени и нарастващите разходи за живот поради растящата инфлация.

На пресконференция зам.-председателят на Еврокомисията Маргаритис Схинас нарече това "тиха епидемия" и каза, че темата е последното парче от "пъзела" на Европейския здравен съюз.

Действията на ЕС ще се съсредоточат върху:

  - Адекватна и ефикасна превенция,
  - Достъп до психично здравеопазване и лечение с високо качество и на достъпна цена,
реинтеграция в обществото след възстановяване.

Сред своите инициативи ЕС ще повиши защитата на децата, включително от въздействието на социалните медии, ще проведе кампании за психично здраве на работното място, ще започне Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата, ще създаде Европейски кодекс за психично здраве и ще предостави целева подкрепа към възрастните хора, мигрантите и бежанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase